2024. május 4. - Mónika, Flórián

Cézanne és Klimt egy árverésen

Paul Cézanne és Gustav Klimt egy-egy tízmillió fontnál (3,1 milliárd forint) is többre becsült festményét, valamint Alberto Giacometti kivételes bronzszobrát kínálja soron következő nagyszabású árverésén a Sotheby's aukciósház.
2010. január 31. vasárnap 09:00 - HírExtra
Az impresszionista és modern művészet remekeiből tartandó szerdai árverés a maga nemében az első lesz, az árverési ház ugyanis első alkalommal rendez Londonban olyan aukciót, amelynek három tétele is tízmillió font feletti értéket képvisel.

Az est folyamán többek közt Henri Matisse, René Magritte és Joan Miró alkotásaira, valamint Henry Moore két szobrára is licitálhatnak az érdeklődők.

Melanie Clore, a Sotheby's impresszionista és modern művészetért felelős részlegének társelnöke szerint a hasonló darabok szinte megmagyarázhatatlan érdeklődést keltenek a megszállott gyűjtők világában. "Olyan, mint szerelembe esni. Nincs abban semmi ésszerű, hogy miért leszünk szerelmesek" - fogalmazott Clore.

Az aukció egyik legnagyobb attrakciója minden bizonnyal Cézanne Pichet et fruits sur un table (Csendélet kancsóval és gyümölcsökkel) című festménye lesz, amelyet a mester 1893-1894-ben, csendélet-korszakának csúcspontján festett. A Sotheby's 10 és 15 millió font (3,1-4,7 milliárd forint) közé becsli az alkotás árát.

Klimt Kirche in Cassone - Landschaft mit Zypressen (Templom Cassonéban - Tájkép ciprusokkal) címet viselő alkotása a várakozások szerint 12-18 millió font (3,75-5,6 milliárd forint) közötti áron kelhet el. A kép értékét növeli, hogy ez Klimt egyedüliként fennmaradt műve, amely az itáliai Garda-tavat örökíti meg. Ráadásul a festmény története is különleges: Ausztria náci megszállása idején akkori tulajdonosa egy raktárban rejtette el, ahonnan azonban nyoma veszett, s csak évtizedekkel később egy kiállításon bukkant fel újra. Eladásra most az akkori tulajdonos 81 éves leszármazottja, valamint a képet jelenleg őrző család - akik jóhiszeműen jutottak az alkotáshoz - közös megegyezésével kerül.

Giacometti L'Homme qui marche I (Sétáló ember I) című életnagyságú bronzszobra is nagy érdeklődésre tarthat számot, különösen, hogy a művész e sorozatának ilyen méretű darabja több mint 20 év óta nem szerepelt aukción. A szobor árát 12 millió fontra becsülik.

Matisse Femme couchée (Fekvő nő) című művéért 3,5-5,5 millió fontot (1-1,7 milliárd forint) várnak. A festmény vélhetően 1917 körül készült a művész párizsi műtermében, és szorosan kapcsolódik a később, a húszas években készült hasonló témájú sorozathoz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását