2024. május 2. - Zsigmond

Lulu a Pesti Színházban

Eszenyi Enikő főszereplésével a Lulu című darabot mutatják be a Pesti Színházban január 10-én; Frank Wedekind színművét Forgács Péter rendezésében tűzi műsorra a teátrum - tájékoztatta Czobor Margit, a Vígszínház művészeti titkára az MTI-t.
2008. január 5. szombat 10:31 - Hírextra

Frank Wedekind német drámaíró a 19-20. század fordulóján egy provokatív, a kor erkölcsi normáihoz és polgári értékrendjéhez képest botrányos történetet vetett papírra. Főhőse Lulu, a fiatalon megrontott, vonzó, romlott nő, akinek senki sem tud ellenállni, s aki végül prostituáltként, Hasfelmetsző Jack áldozataként végzi Londonban.

Az előadásról szóló ismertetőben utalnak arra: bár a darab az előző századfordulón született, a mai közönséget is képes megszólítani.

"Vajon mi adja a Lulu örökkévalóságát? Nyilván különleges stílusa és nyelve is, amely egyszerre társalgó, szellemes, mulatságos, mégis döbbenetesen szókimondó. De a Lulu halhatatlanságának záloga mégis az a bátorság, szenvedélyesség, kérlelhetetlenség, amellyel Wedekind a társadalom repedéseit feltárja. Egy békésnek, szabályosnak tűnő világ mélyén olyan elementáris energiák, vágyak és indulatok lüktetnek, amelyeknek elég egyetlen szikra, s az egész rendszer összeomlik... Ez a szikra a címszereplő figurája" - írják az összegzésben.

Wedekind a Lulu-témát először a Pandora szelencéje című drámájában dolgozta fel 1894-ben. Ezt a szöveget, amely hosszú évtizedekig csak kézirat maradt, többször is átdolgozta. Két különálló dráma is született belőle: A Föld szelleme (Der Erdgeist) 1895-ben, az ősváltozattal azonos című Pandora szelencéje (Die Büchse der Pandora) pedig 1902-ben jelent meg.

Az eredeti kézirat, az ősváltozat az 1980-as években került elő. A Pesti Színház a történetnek ezt az első változatát játssza, Forgách András fordításában.

A darab címszerepét alakító Eszenyi Enikő partnere többek között Tordy Géza, Harkányi Endre, Kern András és Kiss Mari, a díszlet és a jelmez Füzér Anni munkája.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását