2024. április 19. - Emma

Sólyom a hulladékkezelőben

Sólyom László köztársasági elnök a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívta fel a figyelmet kedden újságírók előtt, miután megtekintette a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központot.
2008. április 8. kedd 12:23 - Hírextra
Az államfő a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban tett látogatásának zárónapján látogatott el a hulladékkezelő központba.

Ami itt folyik, az példamutató, hiszen valóban ártalmatlanítják a szemetet - fogalmazott az államfő, aki azt is kiemelte, hogy évente 400 ezer tonna szemét érkezik a hulladéklerakóba.
Sólyom László felhívta a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára is, mint mondta, a cél az, hogy ne kerüljön annyi biológiai szemét a hulladéklerakóba.

Tudatosságot követel az, hogy az emberek ne termeljenek annyi szemetet - hangsúlyozta.

A köztársasági elnököt a sajtótájékoztató előtt Mile Gábor főmérnök tájékoztatta a 2000-ben felépült központ működéséről. Mint elmondta, a fővárossal együtt kilenc település szemetét szállítják ide. A központ területe összesen 91 hektár. Átlagosan naponta 200-300 kocsi fordul meg a lerakóban, és teszi le szemetét.

A főmérnök kiemelte, hogy a lerakott szemetet azonnal letakarják földdel, hogy azt a szél ne tudja elhordani.

Szilágyi László, a Hulladék Munkaszövetség (HUMUSZ) elnöke szerint a megelőzéscentrikus hulladékgazdálkodás felé kellene elmozdulni Magyarországon. Felhívta a figyelmet a házi komposztálás fontosságára, és annak is hangot adott, hogy arányos és differenciált szemétfizetési rendszert kellene kialakítani.

Ha kevesebb hulladékot termel egy háztartás, akkor fizessen kevesebb szemétdíjat - tette hozzá.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint a megelőzés szempontjából fontos lenne, hogy a vásárlók megtudják, a cégek mennyi hulladékot termelnek.

A köztársasági elnök az "Értékőrző tájak és emberek Magyarországon" című országjáró sorozatának negyedik állomásaként látogatott a Duna-Ipoly Nemzeti Parkba.

Az államfő reggel ellátogatott a Dinnyési Fertő területére, ahol madárlesen vett részt, majd ellátogatott a Velencei Madárrezervátum területére.

Délután még Dabason találkozik a térség biogazdáival és agrártermelőivel, majd a háromnapos túra záró programjaként Sólyom László meglátogatja a Tápiószelei Agrobotanikai Központot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását