2024. május 6. - Ivett, Frida

Még mindig a területrendezésről - MSZP

A területrendezési terv a szaktárcák, a régiók, az önkormányzatok és a fejlesztési tanácsok számára egyaránt nagy munkát jelent, ami folyamatos egyeztetést, tervezést és koncentrációt igényel - mondta Baráth Etele, a szocialista párt vezérszónoka az Orszá
2008. április 8. kedd 15:38 - Hírextra
Baráth Etele frakciója nevében támogatta a javaslatot. Kitért arra, hogy a területrendezés Angliában kezdődött az 1400-as években, amikor a közeli agglomerációt még az erdők jelentették, de ma, 600 éves fejlődés következtében már az ipari parkokról, logisztikai és kereskedelmi központokról van szó.
Mint mondta, a magyar területrendezés mindig világszerte elismert volt, jó példa erre az 1960-as évekbeli balatoni területrendezés.

A képviselő szólt az európai uniós csatlakozás óta bekövetkezett fejlődési lehetőségekről, az európai nyomvonalakhoz történő csatlakozáshoz, amit Magyarország esetében a most történő schengeni folyamat azzal is kiegészít, hogy lehetőség nyílik a szomszédsággal folytatott történelmi kapcsolatok, az útvonalak és vasútvonalak újjáépítésére.

Az európai csatlakozás témaköréből Baráth Etele kiemelte a 2010-2020-ig várhatóan nagymértékben megnövekvő migrációs nyomást, ami nagyon sok problémát okoz Nyugat-Európában. Javasolta: emeljék ki a természetvédelmi, természeti és turisztikai területeket, hogy azokat ne károsítsa ez a nyomás.

A szocialista vezérszónok hangsúlyozta, hogy ezek a területrendezések 10-20-50-100 évre szólnak és az Alkotmánybíróság is kimondta már: a tervezés szintje nem csökkenhet, csak növekedhet. A problémák közül aggasztónak nevezte, hogy a magyar területrendezés jelentős mértékben visszafejlődött és szakemberhiány is sújtja a 30 évvel ezelőtti önmagához, vagy a mai Németországhoz, Ausztriához vagy Szlovákiához képest.

Az illetékesek legfontosabb feladatának nevezte a színvonal emelését, beleértve a szakemberek utánpótlását, akik 10 ezer milliárd értékű nemzeti vagyonnal dolgoznak.

Baráth Etele azt a kérdést is feltette, érdemes-e az ágazati érdekeket egy országos területrendezési tervben összefoglalni, mivel az utóbbi a szerteágazó területek koncentrációját, valamint folyamatos tervezést és egyeztetést igényel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását