2024. április 27. - Zita

Gyurcsány felajánlotta lemondását

Felajánlotta lemondását a pártelnöki posztról Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP hétvégi elnökségi ülésén, és erre kérte a testület többi tagját is, felvetését azonban csak Ujhelyi István alelnök támogatta - írta a keddi Népszabadság.
2008. április 8. kedd 09:02 - Hírextra
A lap információi szerint nem volt feszültségmentes az egyeztetés, amelyen vasárnap este megerősítette a pártelnök-miniszterelnököt az MSZP elnöksége és frakciója. Mint írják: Gyurcsány Ferenc expozéjában azt mondta, hogy a párt rossz helyzetben van, s jelen állapotában alkalmatlan arra, hogy "nekimenjen egy választásnak". Gyurcsány alternatívaként egy programadó pártértekezletet ajánlott, illetve azt, hogy lemond pártelnöki posztjáról, és erre kérte a teljes pártelnökséget is.

A Népszabadság megtudta, hogy a miniszterelnöki felvetéshez elsőként Ujhelyi István önkormányzati és területfejlesztési államtitkár, az MSZP alelnöke szólt hozzá. Úgy tudják, Ujhelyi arról beszélt, hogy a vívódásoknak véget kell vetni, s ha ehhez egy tisztújítás nyitná meg az utat, akkor ideje mindenkinek kitenni a kártyáit és megmérettetnie magát.

Ujhelyi István egyedül maradt véleményével, mert az elnökség többi tagja elutasította a rendkívüli tisztújítás és a pártfunkciókból való önkéntes lemondás ötletét. Azzal érveltek, hogy válsághelyzetben nincs jó üzenete annak, ha az MSZP vezérkara "bedobja a törülközőt", ráadásul a tisztújítás adta legitimáció kevés - olvasható a cikkben.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy szombaton a párt választmány rendkívüli ülést tart, és - mint írják - "nem kizárt", hogy ez az indítvány ott újra fölmerül.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a történtek ismeretében tisztújító kongresszus nem várható, sokkal inkább egy programadó pártértekezlet, amely az önálló kormány menetrendjét és céljait vitatja és szavazza meg.

A lap egyes forrásai ehhez azonban hozzátették: ez a forgatókönyv csak akkor érvényes, ha Gyurcsány nem megy szembe az elnökség véleményével és - mint ahogy korábban is tett egyeztetés nélküli bejelentéseket - nem jelenti be mégis a pártelnöki lemondását.
Ez ugyanis automatikusan tisztújítást jelentene; igaz, a kongresszus összehívása így is hosszadalmas lehet - olvasható a keddi Népszabadságban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását