2024. május 7. - Gizella

Finnek díjaztak magyarokat

Magas rangú finn elismerésben részesült a finnugor nyelvtudomány területén végzett munkájáért Csepregi Márta egyetemi docens, valamint a finn-magyar kapcsolatok ápolásával foglalkozó civil szervezetekben végzett munkájáért Freisingerné Bodnár Judit; a két
2008. április 8. kedd 08:35 - Hírextra
Mint közleményükben írták, Tarja Halonen köztársasági elnök márciusban ítélte oda a Finn Oroszlán elsőosztályú érdemrendjét Csepregi Márta egyetemi docensnek, valamint a Finn Fehér Rózsa érdemrendet Freisingerné Bodnár Judit titkárnak. A hétfői ünnepségen a finn kormányt Tarja Cronberg munkaügyi miniszter képviselte.

A tájékoztatás szerint Csepregi Márta a finn nyelv és kultúra, valamint a finnugor nyelvtudomány területén végzett eredményes munkája elismeréséül kapta a díjat. A docens jelenleg az ELTE BTK Finnugor tanszékének oktatója, de magyar lektorként tanított a Helsinki Egyetemen is 1984-1990 között, valamint 2000-től 2002-ig vendégprofesszorként. Aktív tagja több finn társaságnak és jelentős ismeretterjesztői tevékenységet is folytat Finnországgal és a finnugor népekkel kapcsolatosan - olvasható az indoklásban.

A közlemény szerint Freisingerné Bodnár Judit a finn-magyar kapcsolatok ápolásával foglalkozó civil szervezetekben kifejtett munkásságáért kapta az elismerést. Az országos Magyar-Finn Társaságnak, valamint a budapesti Kalevala Baráti Körnek megalapításuktól kezdve a tagja, a finn kultúra aktív és lelkes terjesztője, részt vett finn-magyar nyelvi táborok és nyelvtanfolyamok szervezésében is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását