2022. december 4. - Borbála, Barbara

Étrend-kiegészítő gyógyító hatással - kamu

Egy étrend-kiegészítő készítményről nem lehet azt állítani, hogy rákellenes gyógyító hatása van - közölte az Egészségügyi Minisztérium (EÜM) kedden, cáfolva ezzel azokat a médiában megjelent híreket, amelyek szerint egy pécsi kutató feltalálta a rák ellen
2008. április 8. kedd 12:47 - Hírextra
A tudományos irodalom ezekről a "szenzációs megfigyelésekről" egyelőre nem értesült, a cikkben hivatkozott készítmény étrend-kiegészítőként van forgalomban, ezért a "hazai fejlesztésű gyógyhatású készítmény" megfogalmazás pontatlan és félrevezető - áll a tárca közleményében.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy Magyarországon gyógyhatásra hivatkozással kizárólag gyógyszert és gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményt lehet forgalomba hozni, étrend-kiegészítőt nem.

"Félrevezető és etikátlan" a cikk, mert az emberekben indokolatlan igényt kelt a termék iránt és azt a látszatot kelti, hogy már van hatékony új rákgyógyszer - áll a közleményben, mely emlékeztet arra is, hogy a "közvéleményt megtévesztő hírek, illetve állítólagos klinikai vizsgálatok miatt" a tárca korábban már kezdeményezett jogi, illetve etikai eljárást.

Az Új Dunántúli Napló április 4-ei számában írta, hogy várhatóan már idén embereken is kipróbálhatják a Pécsi Tudományegyetemen kifejlesztett rákellenes szer infúziós változatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását