2024. április 20. - Tivadar

Keller László expozéja

Nagyobb biztonságot, stabilitást eredményez a pénzügyi szektorban a javaslat, amely az Európai Unió vonatkozó irányelveinek teljes átvételével hozzájárul az egységes piachoz történő alkalmazkodáshoz, annak előnyeinek teljesebb kihasználásához - mondta exp
2008. április 8. kedd 12:51 - Hírextra
Keller László közölte: az előterjesztés elsődlegesen a hitelintézetek és a befektetési vállalkozások szavatoló tőke számítására vonatkozó törvényi rendelkezések kiegészítését, illetve pontosítását tartalmazza. A szabályozás egyrészt többlépcsőssé tette a szükséges tőke meghatározását, másrészt a kockázatokhoz rugalmasabban alkalmazkodó módszerek ösztönzése érdekében az intézmények számára biztosította, hogy a hitelezési kockázat tőkeszükségletét fejlettebb módszerrel is meghatározhassák.

A benyújtott javaslat az úgynevezett hibrid tőkék térnyerése miatt is kisebb pontosításokat tartalmaz - mondta az államtitkár.

A beadvány a számviteli törvényt is érinti, amelynek indoka, hogy a törvény bizonyos pénz- és tőkepiaci fogalmak esetében a tőkepiacról szóló törvényre hivatkozik. A tőkepiacról szóló törvény módosításával ezeknek a fogalmaknak egy része hatályát vesztette, más törvénybe került át vagy tartalma megváltozott. Ezért a számviteli törvényben ezen fogalmi hivatkozásokat felül kellett vizsgálni.

Keller László közölte: az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak az alapszerűen kezelt befektetési formák, különösen a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítások. Ezeknél az ügyfél szempontjából jellemzően hosszú távú megtakarításként kezelt konstrukcióknál kiemelkedően fontos, hogy az ügyfelek megfelelő tájékoztatást kapjanak a termékek befektetési politikájáról, végső soron a befektetés-kezelési folyamat szabályozottságáról - hangsúlyozta az államtitkár.

Mint elhangzott, amennyiben a biztosító a befektetési életbiztosítás tekintetében a tőke megóvására, illetve a hozamra vonatkozóan garanciát is vállal, ezt köteles megfelelő fedezettel garantálni. A törvényjavaslat ezen annyiban változtatna, hogy a jövőben a tőke-, illetve hozamgarancia fedezete nemcsak bankgarancia lehetne, hanem biztosító vagy viszontbiztosító által nyújtott biztosítás is azzal, hogy a biztosítási törvény egyidejűleg meghatározná azon elvárható minimális követelményeket, amelyeket a fedezetnek teljesítenie kell.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását