2024. április 23. - Béla

Botrányos kiállítás

A Mohamed-karikatúrák körüli botrányhoz hasonlította az osztrák média azt a skandalumot, amely Alfred Hrdlicka osztrák képzőművész retrospektív kiállítása körül kirobbant. A legnagyobb felháborodást az az "utolsó vacsora"-ábrázolás váltotta ki, amelyen Jé
2008. április 8. kedd 17:53 - Hírextra
"Vallás, hús és hatalom" - ez a címe a 80. életévé a közelmúltban betöltött, magát mindig is ateistának és kommunistának nevező művész életműtárlatának, amelynek azonban sajátos módon éppen a bécsi Szent István katedrális múzeuma (Dommuseum) adott otthont. Az osztrák katolikus egyház és hívei ugyan modern felfogású és toleráns hírében állnak, "Leonardo Utolsó Vacsorája Pasolini átigazításában" című festmény azonban tiltakozó levelek, telefonok és blogok áradatát zúdította az alkotóra és a szervezőkre egyaránt. Bár Jézus arca nem látható, alakja egyértelművé teszi a figurát, nemi szervét pedig nem takarja köpenye és körülötte ugrálnak az apostolok, félreérthetetlen homoszexuális pózokban. Ráadásul a kiállítás éppen húsvét körül nyílt meg, így a "szentségtörés" különösen élesen hatott. Így aztán Cristoph Schönborn bécsi érsek, akit szintén nem kíméltek a támadások a kiállítás engedélyezése miatt, kénytelen volt ezt a képet levetetni. Maradt ugyanakkor egy másik, nem kevésbé vitatható kép, amely a keresztre feszítés jelenetét mutatja be, és a Jézus lábainál álló katona megfogja a Megváltó nemi szervét.

"Hrdlicka nagyon jelentős művész, nagy útkereső, de az, hogy a Dómmúzeum kiállítást szentelt neki, nem jelent automatikusan azt, hogy minden művével egyetért" - hangsúlyozta az érsekség szóvivője, aki szerint az "utolsó vacsora" kiválasztása "nem volt szerencsés". Bernhard Böhler, a múzeum igazgatója viszont védelmébe vette a művészt. "Hrdlickának jog van az embereket ennyire drasztikusan, hús-vér valójukban ábrázolni" - mondta. Maga az alkotó arra hivatkozott, hogy egyenesen Leonardo da Vincitől vette az ihletet, akinek festményén nincsenek nők és maga a reneszánsz mester "is meg volt győződve arról, hogy az apostolok körét homoerotikus kapcsolat kötötte össze." Ami pedig a Bibliához való viszonyát illeti, Hrdlicka így nyilatkozott: "Mindig is megrészegített. Izgalmas, mint egy krimi és irodalmi szempontból felülmúlhatatlan."
A kiállítás május 10-ig látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását