2024. április 29. - Péter

Gazdag programmal ünneplnek

A Reneszánsz Év programja keretében Mátyás király halálának és temetésének az évfordulójáról is megemlékeznek Székesfehérváron, abban a városban, ahol az uralkodót a Szent Koronával 1464-ben megkoronázták, s 1490-ben eltemették.
2008. február 12. kedd 19:36 - Hírextra

Szele István, a városi közművelődési iroda vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a reneszánszhoz sok szállal kötődő egykori koronázó város gazdag programot állított össze a Hunyadi Mátyás (1443-1490) királlyá választásának 550. évfordulója alkalmából meghirdetett Reneszánsz Év tiszteletére.

A programok sorát február 20-22-én a diákok történelmi vetélkedője, szavaló- és mesemondó verseny nyitja meg, majd március elején a Mátyás-emlékműnél (Melocco Miklós alkotása) a középiskolás színjátszók tartanak előadásokat.

Március 29-én emlékeznek meg arról, hogy Mátyást 1464-ben megkoronázták a német-római császártól, III. Frigyestől visszaszerzett Szent Koronával, április 6-án pedig a király 1490-ben bekövetkezett haláláról és temetéséről.

A programsorozat keretében megrendezik a reneszánsz zene és tánc napját, amelynek kiemelkedő eseményeként az Alba Regia Táncegyüttes bemutatja a Makrancos hölgy című táncos produkciót.
Alba Regia hagyományos nyári rendezvénysorozatának, a Musica Regiának részeként tervezik Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának szabadtéri bemutatását.

A látványos programokat a Reneszánsz Évhez kötődő kiállítások, tudományos tanácskozások egészítik ki, egyebek között a Szent István Király Múzeumban júniusban Mátyás és a gótika címmel nyílik régészeti kiállítás.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását