2024. március 29. - Auguszta

2 millió éves virágok?

Az Antarktisz közelében lévő ausztrál és új-zélandi szigeteken található óriás virágok valószínűleg annak a buja növényzetnek a maradványai, amely a csaknem 2 millió évvel ezelőtt beköszöntő utolsó jégkorszak előtt boríthatta a hatodik kontinenst.
2008. április 6. vasárnap 13:57 - Hírextra

A virág, amelyet a kutatók óriásfűnek hívnak, igen nagy számban nő néhány aprócska, szélfútta szigeten - olvasható az ABC News hírei között.

Steve Wagstaff, az új-zélandi Landcare Research ökológiai szervezet kutatója és munkatársai különösen érdeklődtek a százszorszépek óriás változata iránt. A mintegy egy méter magas növény rengeteg levélből, s a csúcsán egy csokorra való levendulaszínű virágból áll.

"Ezek a valóban robusztus növények igen nagy és széles levelekkel rendelkeznek, vagyis rászolgáltak az óriásfű elnevezésre" - mondta Steve Wagstaff.

A kutatók, hogy kiderítsék hogyan érkeztek ezek a virágok a szigetekre, s valóban az Antarktiszról származnak-e, genetikailag összehasonlították az óriásfüveket azokkal a rokonnövényekkel, amelyek Ausztráliában, Új-Zélandon, s egyebütt nőnek.

"Mindig is vita tárgya volt, hogy hogyan terjedtek el a növények a déli féltekén, s mennyire jelentős szerepet játszott ebben a folyamatban az Antarktisz" - mondta Chris Quinn, a sydneyi Királyi Botanikus Kert munkatársa, aki szintén részt vett a kutatásban.

A genetikai vizsgálat eredményeit összehasonlították a fosszilis növények elemzésével nyert adatokkal, s így kalibrálták a "molekuláris órát", amely elárulta, hogy milyen régen ágaztak el egyes növények elődeiktől.

"Amikor összerakjuk az összes adatot, úgy tűnik, hogy ez a specifikus csoport valószínűleg a hatodik kontinenst borította be, mielőtt beköszöntött a legutolsó jégkorszak, majd "lépegető köveken" átvándorolt a szubantarktiszi régió szigeteire" - vélekedett Chris Quinn.

Amikor 1,8 millió évvel ezelőtt beköszöntött a jégkorszak, az Antarktisz barátságtalanná vált a növények számára, amelyek végül az északabbra lévő kis szigeteken leltek menedékre.

Ettől a pillanattól fogva a növények evolúciójuk során zsugorodtak, és továbbvándoroltak Északra, feltehetőleg Ausztráliába és Új-Zélandra költöztek - mondta Steve Wagstaff.

Ugyanakkor nem világos, hogy végül mily módon zajlott a növények migrációja.

"Előfordulhat, hogy a magvak vándormadarak tollazatában akadtak meg, amikor azok fiókáikat költötték ki. Később, amikor útra keltek, magukkal vitték és valahol másutt pottyantották el a magvakat" - vélekedik Chris Quinn.

A kutatást ismertető tanulmány a Nature Precedings című online folyóiratban jelent meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. április 6. 18:05
Jé! Mennyi írás hiba... ;-( Ittas vótá 'Calo'? ;-P
Don Caló
2008. április 6. 15:34
Na, akkor éMMajd segítek megfejteni (nem a sarki rókát!) a "migrálásuk" titkát:
A Zúgy vót - lehetett -, hogy mr. Mauri kiruccant a Pólus felé (nem! nem a hipermarketbe!) - szal a sarok felé, oszt' látva a halamas virágokat egyből a Zotthon őtet majd a szokásos káricsálással váró oldalbordájára gondút. Hát "betargoncázott" párat a vizi járgányába és hazáig meg sem állt velük. És valszeg a virágokhoz mérten részesült aznap este a szexuális örömökben is - a rikácsolás elmaradása mennyei nyugalom mellett... "Igaz?" ;-P
Nos, valaogy emígyen mentek a virágok heggyel-mohameddel.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását