2024. április 28. - Valéria

Szájból szájba

A szájból szájba történő lélegeztetés elhagyható a hirtelen szívhalál esetén, ilyenkor az újraélesztéshez elegendő a szívmasszázs alkalmazása. A szövetség arra biztatja a lakosságot, hogy senki se álljon tanácstalanul, míg valaki meghal a keze közt, hanem
2008. április 5. szombat 08:08 - Hírextra
Dr. Michael Sayre, az Ohiói Egyetem munkatársa szerint előképzettség nélkül is segíthetünk a hirtelen szívhalál áldozatain. „Két dolgot kell tennünk: hívjuk a mentőket, majd erősen és gyorsan kezdjük pumpálni az illető mellkasának középső részét” – javasolja Sayre.

A csak kézzel végzett újraélesztés során megszakítás nélkül percenként százszor kell nyomást gyakorolnunk a mellkasra egészen a mentők érkezéséig, akik átveszik az esetet, de ha elérhető, akkor használjunk automatikus külső defibrillátort.

A fenti eljárást csak olyan felnőttek esetében végezzük, akik váratlanul összeesnek, leáll a légzésük és nem reagálnak semmire. Ha egy gyermek ájul el, ott nagyobb a valószínűsége valamilyen légzési zavarnak, és ebben az esetben szájból szájba lélegeztetést kell alkalmazni. Azonban mindkét esetre igaz, hogy a valami több mint a semmi.

Évente körülbelül 310 000 amerikai hal meg hirtelen szívmegállás következtében. Azok, akik újraélesztését haladéktalanul megkezdik, két-háromszor nagyobb arányban maradnak életben. Sajnos a betegnek csak kevesebb mint harmada kapja meg ezt az elengedhetetlen segítséget.

Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását