2024. április 26. - Ervin

Veszélyes hulladékok a telephelyen

Hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt nyomoz a rendőrség a Békés megyei Okányban és a főváros XXII. kerületében egy cég telephelyein talált veszélyes hulladékok miatt - közölte a rendőrség pénteken.
2008. április 4. péntek 13:39 - Hírextra
Bartha László sajtóügyeletes elmondta, az állampolgári bejelentésre indult ügyben a fővárosi rendőrség még február 15-én rendelt el nyomozást a két XXII. kerületi telephelyen talált veszélyes hulladék miatt. A hatóság intézkedett a veszélyes hulladékok elszállításáról, az egyik fővárosi telephelyről már el is szállították azokat.

Az ügyben összesen egy cég három telephelyén - két fővárosiban és a Békés megyei Okányban - találtak veszélyes hulladékot. Két embert meggyanúsítottak: egyikük érdekelt a cégben, a másik személy pedig egy szállító.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) sajtóirodája csütörtökön tudatta, hogy a Zöld Kommandó ellenőrei 15 tonna veszélyes kórházi és egyéb hulladékot, fecskendőket, leselejtezett számítógépeket, faxokat, régi laboratóriumi műszereket, felirat nélküli hordókban vegyszereket és üres, veszélyes anyagok tárolására szolgáló műanyag konténereket találtak Békés megyében, az okányi SAPEX Kft. telephelyén házkutatás közben, még szerdán.

A budapesti XXII. kerületi kapitányság munkatársai szerdán délelőtt értesítették a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség gyulai kirendeltségét arról, hogy az okányi SAPEX Kft. telephelyén házkutatást tartanak, és kérték, hogy az eljárásban vegyen részt egy hulladékgazdálkodási szakember is, mert a cég budapesti telephelyén nagy mennyiségű veszélyes hulladékot találtak.

Az ellenőrzést követően a hatóságok megállapították, hogy a kft. környezetszennyező magatartást tanúsított, hiszen ez év február 28-a óta tudomása volt arról, hogy a telephelyén veszélyes hulladékok vannak. Ennek ellenére nem értesítette sem a rendőrséget, sem a környezetvédelmi felügyelőséget, illetve nem tett intézkedéseket sem a veszélyhelyzet elhárítása érdekében.

A környezetvédelmi felügyelőség az ellenőrzés után azonnal végrehajtandó határozatot adott ki a SAPEX Kft. részére, amelyben 48 órán belüli ártalmatlanításra szólítja fel a telephely vezetőjét. Így a kft. tulajdonosa köteles a saját költségén a veszélyes hulladékot égetőbe szállítani és megsemmisíteni. Amennyiben ez nem történik meg, a felügyelőség a vízügyi igazgatósághoz fordul, és a segítségét kéri a veszélyes hulladék elszállíttatásához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását