2024. április 30. - Katalin, Kitti

Két bulvárlap is bocsánatot kért Madeleine szüleitől

A brit sajtótörténetben "példátlannak" nevezett gesztussal elnézést kért szerdán két brit bulvárlap a csaknem egy éve eltűnt skót kislány, Madeleine McCann szüleitől, amiért számos cikkben utaltak esetleges bűnösségükre.
2008. március 19. szerda 08:19 - Hírextra

Az idén ötéves Madeleine-nek tavaly május 3-án veszett nyoma a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjában. A gyermek - két kisebb testvérével - a szobában aludt, miközben a szülők a szállodától néhány méterre, baráti társasággal vacsoráztak.

Az esetet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség tavaly szeptemberben a kislány orvos szüleit, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá az ügyben.

A brit sajtó zöme - jóllehet többször megjelentek olyan értesülések, amelyek szerint vannak az esetleges bűnösséget alátámasztó nyomok - soha nem kezelte gyanúsítottként a házaspárt.
Ez alól az Express Newspapers lapcsoport két napilapja, a Daily Express és a Daily Star, illetve a vasárnapi megjelenő két testvérlap, a Sunday Express és a Star on Sunday volt a kivétel. Ezekben összesen száznál is több olyan cikk jelent meg az elmúlt egy évben, amelyek olvasata szerint McCannék felelősek lehetnek gyermekük - egyébként még nem is bizonyított - "haláláért".

A szülők rágalmazási pert indítottak az Express-lapok ellen, azonban peren kívüli egyezség révén az a megállapodás született, hogy a két napilap szerdai száma első oldalon, azonos szöveggel elnézést kérő nyilatkozatot tesz közzé.

Mindemellett az Express-csoport - részletesen nem ismertetett, de jelentős összegűnek mondott - kártérítést is fizet, amelyet a házaspár a Madeleine felkutatásának finanszírozására létrehozott alapba utal át.

A Daily Express és a Daily Star szerdai kiadásai által közölt nyilatkozat szerint a két lap elismeri: semmiféle bizonyíték nem támasztja alá, hogy a szülők okozhatták az eltűnt kislány halálát, ahogy arra több cikk is utalt. A lapok elfogadják, hogy Kate és Gerry McCann "teljesen ártatlan" az ügyben, és őszintén elnézést kérnek azért, hogy a cikkekkel fokozták a házaspár szenvedéseit.

A portugál rendőrség mindazonáltal továbbra sem vonta vissza a hivatalos gyanúsítást, amelynek alapja az a feltételezés, hogy McCannék a nyugodt vacsora érdekében esetleg altatót adhattak a kislánynak, aki ennek hatására meghalt, holttestétől pedig valahogy megszabadultak.

A szülők kezdettől abszurdnak nevezték ezt az elméletet, és azt a meggyőződésüket hangoztatják, hogy Madeleine-t elrabolták.

Madeleine McCann eltűnésének körülményeiről számos vélekedés van forgalomban. A legelterjedtebb nézet az, hogy a szőke kislányt a kiterjedt marokkói gyermekszexipar megrendelésére rabolhatták el, és nemrég egy fantomkép is nyilvánosságra került a feltételezett gyermekrablóról, érdemi előrelépés a kutatásban azonban nincs.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását