2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nincs megegyezés a BKV és a szakszervezetek között

Nem vezettek eredményre a pénteki tárgyalások sem a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. vezetősége és a szakszervezetek között, így egyre valószínűbb a hétfői sztrájk - jelentették be az érdekképviseletek képviselői sajtótájékoztatójukon. Az egyeztetés va
2008. április 4. péntek 15:43 - Hírextra
Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnökhelyettese elmondta, hogy a munkáltató egyetlen követelésüket sem teljesítette: nem vonta vissza a járatritkítási tervezetet, nem tett le a bejelentett 300 fős létszámleépítésről és semmiféle garanciát nem tudott adni a BKV finanszírozási problémáinak megoldására. Egyelőre elkerülhetetlennek látszik a hétfői üzemkezdettől 13.00 óráig bejelentett munkabeszüntetés.

A vezetőség súlyos hibát követett el akkor, amikor elmulasztotta a tulajdonosokat megfelelően tájékoztatni arról, hogy a tömegközlekedés finanszírozása nem kidobott pénz, mert megtérül a gazdaság egyéb területein - vélekedett a szakaszervezeti vezető, aki szerint egy kis csoport érdeke lehet, a társaság szétszervezése, felaprózása, ami már elkezdődött.

Bartha Pál, a Fürst Autóbusz Szakszervezet vezetetője elmondta, hogy a szakszervezeti ajánlat szerint hétfőn üzemkezdettől 13.00 óráig mintegy 100, az éjszakai menetrend szerint közlekedő autóbusz szállítaná az utasokat. A BKV alvállalkozóival (Észak-Pesten és Dél-Budán üzemeltetnek járatokat) együtt ez mintegy 10 százaléka a normális üzemnek.

A metrók, a HÉV-ek, a villamosok és a trolibuszok nem közlekednének a sztrájk ideje alatt - tette hozzá.

A munkáltató javaslatát - felszíni közösségi közlekedés esetében csúcsidőszakban 75 százalék, csúcsidőszakon kívül 66 százalék legyen az elégséges szolgáltatás mértéke, míg a metró esetében a teljes forgalmat biztosítani kell csúcsidőszakban és azon kívül is - a szakszervezetek elutasították.

A BKV vezetősége szintén elutasította az érdekképviseleteknek az elégséges szolgáltatásra tett ajánlatát, így megkezdődtek azok az egyeztetések, amelyek a sztrájk technikai lebonyolításával foglalkoznak - mutatott rá Bartha Pál.

A közlekedési vállalat műszaki alkalmazottai már éjféltől sztrájkba lépnek, az alkalmazottak hétfő reggel 6.30-tól szüntetik be a munkát, míg a járművezetők üzemkezdettől (4.30) sztrájkolnak 13.00 óráig.

Délután egy órától, a sztrájk befejeződése után a telephelyekről indulnak majd a járművek, "ami azt jelenti, hogy legalább 2-3 óra kell, amíg helyre áll forgalom" - mondta a szakszervezeti vezető.
Nemes Gábor, a Cinkotai Autóbusz Üzem Szakszervezet elnöke elmondta, hogy az a paraméterkönyv-tervezet, amely kirobbantotta a szakszervezeti tiltakozást, hosszú távon nem oldja meg a BKV gazdasági problémáit.

A szakszervezetek ajánlata szerint, ha nem kapnak írásos garanciát arra, hogy év végéig megnyugtatóan rendezik a cég gazdasági problémáit, akkor újra sztrájkba lépnek majd - jelentette ki az érdekképviseleti vezető, aki rámutatott: a cég adóssága 80 milliárd forint, ez év végéig még 10 milliárddal növekszik; a bankok nem adnak több hitelt a vállalatnak, vagyis hitelképtelenné válik.

Elengedhetetlen az állam szerepvállalása, például, mint a MÁV esetében az üzemanyag áfatartalmának elengedésével, vagy a Fővárosi Önkormányzat, a tulajdonos részéről a parkolódíjak bevételéből származó kompenzáció - hangoztatták a szakszervezetek képviselői.
Az egyeztetés vasárnap folytatódik. A szakszervezetek 80 százalékos támogatottságra számítanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását