2024. április 25. - Márk

Nincs gond a kapcsolatoddal?

Aranyosnak találod a szomszédod? Flörtölsz a munkahelyen? A férfi, akivel minden nap találkoznál – nem a férjed?
2008. április 4. péntek 06:42 - Hírextra
Ebből a szemszögből beszél három pszichológus arról, hogy azok a bizonyos ártalmatlan barátságok meddig maradnak úgy, és miért vezethetnek máshová. Gondold végig, hátha te is túlzásba viszel egy-két dolgot – ezáltal kockáztatod a kapcsolatod -, teszteld magad.

A flört bántó?

Nagyon jó érzés vonzónak és kívánatosnak érezni magunkat. Szeretünk bókokat kapni. Az „ártalmatlan” flörtölés is hasonló okok miatt jó érzés. Gyakran megnyugtat minket, ha tudjuk, hogy valaki okosnak, vonzónak, szellemesnek, sikeresnek, érzelmileg érzékenynek, törődőnek, erősnek, fizikailag vonzónak, támogatónak (azaz olyannak lát minket, amilyen tulajdonságokkal mi felruháznánk magunkat) talál minket. Különösen akkor olyan csodálatos, amikor probléma van az önértékelésünkkel, vagy a partnerünk nem igazán bókol nekünk.

Nem szokatlan, ha belemegyünk egy afférba valakivel, akinek isszuk minden szavát. Egy ilyen kapcsolat talán a legváratlanabb ismeretségből is kialakulhat. Ez kezdődhet a másik fél szándékával, hogy viszony alakuljon ki, vagy egy őszinte vágyból, hogy legyen egy igaz barátunk, akiben megbízhatunk, és akivel törődhetünk, s ez könnyen vezethet fizikai vonzalomhoz. Néha egy kívülálló a tiszta, őszinte visszautasítás és elbátortalanítás ellenére is ragaszkodik. És a tevékenység néha folytatódik a személy toleranciája és finom bátorítása miatt.

Ha bizonytalan vagy, nem tudod, hogy a „különleges” barátságod milyen irányba halad, s kockázattal járhat-e, kérdezd meg magadtól a következőket:

Feladnád ezt a baráti viszonyt a kapcsolatod miatt? Ha nem, akkor nagy valószínűséggel már a különleges kapcsolat fázisában jártok, amely fenyegeti az érzelmi és fizikai köteléket, ami a partneredhez fűz.

-Képes lennél szembesíteni őt azzal, hogy félreérthető jeleket küldözget neked, pedig ez sérti a barátság határait? Észrevehetőek a flörtölés jelei, és az érzelmi közelség, az, amire vágytál, és hiányozna, ha a barátság véget érne?

Van olyan dolog a találkozásaitok során, amit nem szívesen osztanál meg a partnereddel? Beszélgettek olyan dolgokról, amit nem árulnál el a párodnak? Kellemetlennek éreznéd, ha a találkozásaitok folyamán a kedvesed telefonon hívna?

Köszi, nem köszi

Hogy a sebezhetőséged a kívülállóval szemben csökkenjen, aki ugye viszonyt akar veled létesíteni – vagy csak szimplán vevő lenne egy ilyen kapcsolatra -, fontos, hogy állandóan éber legyél. Ez nem azt jelenti, hogy minden barátot vissza kell utasítanod. Nem kell minden törődésre utaló kifejezést szexuális viszony kezdeményezéseként értelmezni, s ezáltal visszautasítani. De egy biztos, nem árt, ha tisztázod az effajta kapcsolataid határait – nem kezdeményezel, vagy fogadsz el olyan ajánlatot, miszerint valami elkülönített helyen találkoztok, hogy csak kettesben legyetek, hogy ezáltal a kapcsolatotok olyan szintre fejlődjön, amit nem tudsz kezelni, és ígérd meg magadnak, hogy sosem titkolod majd el ezeket a párod elől.

Nem olyan ártatlan

Akik ragaszkodtak ahhoz, hogy fenntartsák a kívülállóval való viszonyt, mert az csak „ártalmatlan” baráti kapcsolat, s nem szexuális viszony, a legtöbb esetben, nagyon ellenezték a barátság felbontását, azzal indokolva, hogy a másik fél érzelmileg fontos lett számukra, és tisztázták, hogy a párjuk miért érezte úgy, hogy ez a barátság fenyegető lehet a kapcsolatukra nézve. Ha a párod ragaszkodik ahhoz, hogy az ellenkező nemmel nem szabad kapcsolatot tartanod, akkor valószínűleg valami probléma van a bizalommal, vagy féltékenységgel teli kapcsolatban élsz, ami további gondokhoz vezethet. De ha ez nem az, amit a kedvesed követel, és ehelyett, ő támogatja, hogy legyenek barátaid, van esély arra, hogy valami nincs rendben a kapcsolattal. Nem azt mondom, hogy azonnal viszonyt kell kezdened valakivel. Ez egyszerűen csak annyit tesz, hogy egy harmadik személlyel való kapcsolatot „biztonságosnak” érzel, abból viszony alakulhat ki, aztán ez a kapcsolat már annyira elvonja a figyelmed, hogy nem tudod fenntartani a szükséges korlátokat és határokat. Így kockázatossá válik az egész.

Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását