2024. május 14. - Bonifác

Filozófus kapta a díjat

Vajda Mihály filozófusnak ítélte a Hevessy Józsefről, Debrecen rendszerváltás utáni első, szabadon választott polgármesteréről elnevezett díjat az idén az Együtt Debrecenért Egyesület; az elismerést csütörtökön adta át Giczey Péter, a szervezet elnöke a D
2008. április 4. péntek 07:45 - Hírextra

Giczey Péter emlékeztetett arra, hogy Hevessy József 1990 és 1998 között, két cikluson át volt Debrecen liberális polgármestere.

Hevessy József az Együtt Debrecenért Egyesület alapítója volt; az idén 10 éves civil szellemi műhely a liberális értékek népszerűsítését, megőrzését tekinti elsődleges feladatának.

A halála évében, 2005-ben alapított díjat második alkalommal adták át. Az elismerést olyan magánszemély, szervezet vagy közösség kaphatja, aki vagy amely tevékenységével segíti a liberális értékek megóvását Debrecenben, s méltó Hevessy József örökségéhez. A háromtagú kuratórium az idén jelentős számú jelölt közül a Debreceni Egyetemen iskolát teremtő filozófusnak ítélte az elismerést.

Vajda Mihály 1935-ben született Budapesten. Pályáját általános iskolai tanárként kezdte, majd a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai Intézetének tudományos munkatársa lett. 1990-től egyetemi tanárként, az MTA közgyűlési képviselőjeként, a Filozófiai Bizottság tagjaként tevékenykedett, 2000-ben az utóbbi testület elnöke lett. 2001-ben az MTA levelező tagjává, 2007-ben pedig rendes tagjává választották. 1997-ben Deák Ferenc-díjjal, 1998-ban Széchenyi-díjjal, 2000-ben Csokonai-díjjal jutalmazták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását