2024. május 13. - Szervác, Imola

Multimédia a kultúrában

Európa legnagyobb üvegikon gyűjteményéről, a Nagyszeben közelében fekvő szibieli (Sibiel) múzeum 300 évet átölelő, páratlan bizánci üvegikonjairól készült könyvét mutatja be vetített képes előadáson Giovanni Ruggeri olasz újságíró pénteken este a Budapesti Román Kulturális Intézetben.
2010. március 18. csütörtök 10:26 - HírExtra
Brindusa Armanka, a román intézet igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy idén egybeesik a húsvét dátuma az ortodox és a katolikus egyházban, ezért döntöttek úgy, hogy a szibieli ikonokat tartalmazó könyv bemutatójával emlékezik az intézet a keleti és a nyugati kereszténység ünnepére.

Románia szívében, Nagyszeben körzetében található az a múzeum, amely Európa legnagyobb, az ortodox keresztény tradíciót őrző, üvegre festett szentképek gyűjteményét mutatja be. Összesen 600 darab felbecsülhetetlen értékű üvegikont őriznek Szibiel faluban.

A bergamói illetőségű olasz újságíró turisztikai cikkeket írt Romániáról, egyik ilyen útján fedezte föl a szibieli ikonmúzeumot és sokadik útja után született meg a könyv, amelyet tavaly adtak ki románul, olaszul, angolul, németül és franciául - fűzte hozzá az igazgató.

A múzeum történetéről elmondta, hogy 1964-ben helyezték a faluba szolgálatra Zosim Oancea ortodox papot és az ő ötlete volt, hogy gyűjtsék össze a környék üvegikonjait. Bánát, Brassó, Fogaras és a Szeben megyei falvak adták össze az 1969-ben alapított múzeum alapanyagát. Ma már 600-ra tehető az egyedülálló mestermunkák száma, a legkorábbi 1694-ből való.

Az ikon görögül eikón, amely képet, képmást, bizánci szentképet jelent. A görögkeleti templomokban a szentek képeivel borított fal választja el a szentélyt a templom hajójától. Az üvegre festett ikonok egy csoportja Krisztust, a születést, a keresztelést, az utolsó vacsorát, a keresztre feszítést, a másik csoportja Máriát, a kisdedet, Szent Györgyöt, Szent Miklóst, Illés prófétát ábrázolja legtöbbször. A képek színei pedig zöldek, sárgák, földszínűek, kobaltkékek, vörösek és ezüstösek.

Az alapító ortodox papról elnevezett múzeumban az üvegikonokon kívül fatáblára festett szentképek, XVI. századi szláv liturgikus szövegek és a helyi kézművesek régi bútorai láthatók. A szibieli múzeumot évente 15 ezren keresik föl a világ minden tájáról - jegyezte meg Brindusa Armanka.

(Képünk illusztráció)

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását