2024. április 25. - Márk

Elhalasztották a Gyurcsány Ferenc és Veres János elleni pert

Elhalasztotta a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter ellen indított polgári per tárgyalását pénteken a Fővárosi Bíróság, új határnapot hivatalból tűz ki.
2008. április 4. péntek 17:48 - Hírextra
Eredetileg 199 magánszemély indította a pert, amelytől azonban időközben 16-an elálltak.
A kártérítési per második tárgyalási napján Kalmár László elsőrendű felperes, a felperesek képviselője az alperesek által benyújtott iratokkal kapcsolatosan kifejtette azon álláspontját, amely szerint azok egyes részei semmiféle bizonyítást nem jelentenek, irreleváns kérdésekkel foglalkoznak.

A benyújtott szakvélemény ellentmondásos, néhol valótlan állításokat tartalmaz - mondta Kalmár László, majd hozzátette: az alperesek szándékosan duzzasztják az iratokat.

Kovács Kázmér, az alperesek jogi képviselője arról beszélt, hogy a keresetindítás arra utal: véleményeket, prognózisokat kívánnak számon kérni bírósági elbírálása útján.

Az alpereseken bizonyos prognózisok számon kérhetők, de nem a tárgyalóteremben, hanem politikai úton - mondta.

A per második tárgyalási napján több mint ötven felperes jelent meg.

A felperesek az alkotmányban szereplő jogaik megsértésének megállapítását kérik a bíróságtól, valamint azt, hogy tiltsa el az alpereseket - Gyurcsány Ferencet (elsőrendű alperes) és Veres Jánost (másodrendű alperes) - a további jogsértéstől, valamint kötelezze őket méltányos elégtétel adására, nem vagyoni kártérítés megfizetésére és perköltség megtérítésére.

Az alperesek a felperesek keresetét alaptalannak ítélik meg, mert szerintük nem történt jogsértés, és a kártérítési felelősség valamennyi eleme hiányzik.

A miniszterelnök és a pénzügyminiszter által benyújtott ellenkérelem lényege, hogy a bíróság kizárólag azokat a kérdéseket vizsgálja, amelyek a jogi elbíráláshoz szükségesek. Azt vizsgálja meg, hogy az államháztartási törvénynek az információszabadsággal összefüggő rendelkezéseit a Pénzügyminisztérium betartotta-e akkor, amikor a választásokat megelőzően, 2006. március 10-én internetes honlapjára feltette azokat az adatokat, amelyeket a jogszabály előír - mondta korábban Kovács Kázmér.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását