2024. május 17. - Paszkál

Egy örökségvédelmi példa

A Belső-Erzsébetváros historikus épületeinek megőrzésére irányuló törekvések példája lehet a Klauzál utca 9-11-be tervezett beruházás - mutatott rá a helyszínen tartott pénteki sajtótájékoztatón Mezős Tamás.
2008. április 4. péntek 17:06 - Hírextra
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke úgy vélte: a beruházó által alkalmazott megoldás, vagyis az első traktus megtartása és az udvar beépítése elfogadható kompromisszum, egy kipróbálandó lehetőség.

A tervek szerint a Klauzál utca 11. szám alatt található kétemeletes ház, valamint a 9-ben álló egyemeletes, XIX. századi műemléképület első traktusát felújítják, formájukat, belső építészeti értékeiket megőrzik, bennük irodák kapnak majd helyet. A két ház udvarán felhúzandó hat, illetve hétemeletes (plusz tetőtér) minimalista épületekben összesen 82 lakást alakítanak ki, és mélygarázst is építenek.

A KÖH elnöke hangsúlyozta: a terv azt mutatja, hogyan lehet az értékmegőrzést összeegyeztetni a fejlesztéssel. Hozzátette, hogy a 2005-ös bontási engedély után műemléki védettséget kapott Klauzál utca 9-11-ben tervezett beruházás precedenst teremthet a többi hasonló sorsú épület számára.

Úgy vélte, hogy a fejlesztés felső korlátait az élhető város megtartása szabja meg. Reményét fejezte ki, hogy a VII. kerület által képviselt új szemlélet egy olyan XXI. századi várost eredményez majd, amely múltjára is figyel.

Mezős Tamás újságírói kérdésre kifejtette: az első traktus megtartása és az udvar beépítése "elfogadható kompromisszum, egy kipróbálandó lehetőség", arról, hogy ez a megoldás beválik-e, a "nem túl távoli idő" fog dönteni.

Egy német újságíró "borzalmas", a ,70-es évek lakótelepeit idéző épületeknek nevezte az udvarra tervezett sokemeletes házakat. Ezzel kapcsolatban Mezős Tamás megjegyezte: a minimalista szemléletű - de amúgy Európa szerte terjedő - épületek létjogosultságáról a szakmának valóban vitát kéne indítania, de ez egy szubjektív kérdés.

A szintbeépíthetőséggel kapcsolatban Mezős Tamás megjegyezte: hosszabb távon a kötelező belmagasság növelésével csökkentik majd az emeletek számát.

Hunvald György VII. kerületi polgármester a "rettentő lepusztult" Klauzál utca gyors rehabilitációját ígérte. A Rehab társulás nyomvonalába tartozó útszakasz első beruházásának kapcsán jelezte: a Klauzál utca 8-10. hamarosan hasonló megújuláson esik át, az egykori Hungária-fürdő, a Continental Szálló és a Klauzál utca 6. helyén pedig egy új beruházó szállodát építene. A műemléki Klauzál utca 15., 19. és 21. már hamarosan kiürül, és ezekkel fejeződik be a szakasz megújulása, amit az önkormányzat közterületi rehabilitációval és mélygarázs építésével egészít majd ki.

A Klauzál utca 9-11-ben megvalósuló tervvel kapcsolatban leszögezte: "ki kell mozdítani ezt az állandó tespedt helyzetet, ha a törvények ebben segítenek, akkor gyorsabb lesz, amíg viszont nem segítenek, addig minden ilyennek örülni kell".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását