2024. április 28. - Valéria

2 milliárd a skanzenre

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2,2 milliárd forint jut európai uniós és hazai forrásból a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum új beruházásaira - közölte Bajnai Gordon a Skanzen Örökség Program szerződésének aláírása alkalmából a szentend
2008. április 4. péntek 14:47 - Hírextra
Az önkormányzati és területfejlesztési tárca vezetője Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel közösen tartott tájékoztatóján elmondta, hogy ebben, a 2013-ig tartó ciklusban összesen 8 ezer milliárd forintnyi fejlesztési támogatás áramlik az EU-ból az országba. Az erre benyújtott pályázatokból eddig 200-at hagyott jóvá a kormány és az idén további 200 projekt aláírása várható.

A pénzek felhasználása kapcsán eddig sokak által kifogásolt lassú ütem az alapos, időigényes előkészületeknek tulajdonítható, mostantól a pénzek gyorsabb célba érésével lehet számolni - tette hozzá.

A Skanzen Örökség Program az első olyan nyertes pályázat, amelyhez a pénzt hozzárendelik - utalt rá Bajnai Gordon és ezt erősítette meg Hiller István is.

Az oktatási és kulturális tárca vezetője kiemelte, hogy a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az ország egyik legismertebb és legkedveltebb múzeuma, ahol egyszerre tanulhat és szórakozhat a közönség. Hiller István szerint a Skanzen képes a múltat, a hagyományt, a tradíciót egységben láttatni a jövővel, az innovációval.

A Skanzen Örökség Program célja a szabadtéri múzeum élő jellegének fejlesztése, az élményszerű ismeretterjesztés feltételeinek megteremtése. A most zajló beruházás eredményeként a jelenlegi évi 220 ezres látogató szám 2010-ig egyharmaddal emelkedhet - vélekedett a két tárcavezető.

Cseri Miklós, a Skanzen főigazgatója elmondta: a több mint 2 milliárdos fejlesztés 4 beruházást foglal magába. Ezek közé tartozik - az eddigi 7 tájegység mellé - az Észak-magyarországi Falu felépítése, amely a Hernád és az Ipoly környéki, főként palóc terület hagyományos építkezését és életmódját mutatja majd be.

Új bejárati épületet is kialakítanak, amely a mezőhegyesi vasútállomás 1880-as állapota szerint épül fel, és egy 2,4 kilométer hosszú pályán futó Skanzen-vasút is megépül 5 állomással. A fejlesztés fontos eleme a már átadott Nyitott Muzeológiai Műhely, amely a muzeológusok munkájába enged betekintést a látogatóknak - tette hozzá a főigazgató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását