2024. május 10. - Ármin, Pálma

Új különlegességek az Intel olcsó laptopján

Új különlegességekkel gazdagította olcsó laptopját, a Classmate PC-t az Intel Corp. A Santa Clara-i chipgyártó nagyobb képernyővel és nagyobb kapacitású adattárolóval látta el a Classmate-et, hogy hatékonyan fel tudja venni a harcot riválisával, a Minden
2008. április 3. csütörtök 20:40 - Hírextra

Az Intel új Classmate PC-je áprilisban kerül kiskereskedelmi forgalomba, 192-320 dollár közötti áron. A laptop tükrözi az amerikai vállalat azon erőfeszítéseit, hogy saját chipjeivel ellátott számítógépeket adjon el a fejlődő országok iskoláinak. A cég azonban kiterjeszti célpiacát az amerikai gyerekekre is mint az olcsó, leegyszerűsített számítógépek potenciális felhasználóira. Az új fejlesztésű laptop egyben része a lapkagyártó azon szándékának is, hogy érdeklődést keltsen az úgynevezett netbookok iránt, amelyek kisebbek és kevesebb funkcióval bírnak, mint a hagyományos laptopok, kevesebb energiát használnak és tömegük is kisebb.

A laptop új jellegzetességei, amelyekről az Intel egy sanghaji számítástechnikai fejlsztési fórumon számolt be szerdán, a 18 cm és a 23 cm képátlójú LCD-panel, a 30 Gbyte-os merevlemez és egy integrált webkamera.

A fejlesztői fórumon az Intel szakemberei bemutattak öt új processzort is "Atom" márkanév alatt. A chipeket a zsebméretű internetes eszközökhöz gyártották. A chipek végsebessége eléri az 1,86 GHerzet, miközben 3 Wattnál kevesebb áramot használnak. Az Intel bejelentette, hogy ezeket a chipeket fogja használni a Classmate-laptopokban is.

A Classmate-laptop az Intel designján alapul és a chipgyártó processzorait építették bele. Azonban beszállítók szerelik össze a gépet, így számos márkanév alatt fut. Az első generáció már tavaly márciusban megjelent. Az Intel részletek nélkül közölte, hogy több tízezret adtak már el belőle.

Az Intel "filozófiai nézetkülönbségekre" hivatkozva január elején jelentette be, hogy kiszáll a Minden Gyermeknek Laptopot (OLPC) programból, amelynek keretében a szervezők több millió olcsó laptopot akarnak el juttatni a kifejezetten szegény országokban élő gyerekeknek. A chipgyártó pénzzel és szaktudással járult volna hozzá az OLPC-programhoz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását