2024. április 27. - Zita

Nemzetközi holoausztkonferencia Berlinben

A holokauszttal kapcsolatos "emlékezetkiesés" témájában kezdődött három napos nemzetközi konferencia csütörtökön Berlinben a Humboldt Egyetem és a berlini Collegium Hungaricum Gragger Intézete közös szervezésében.
2008. május 22. csütörtök 17:41 - Hírextra
A tanácskozást a Humboldt Egyetem kezdeményezte, a német fővárosban működő magyar kulturális intézetet társszervezőnek kérve fel. A téma időszerűségét a szervezők az MTI-nek elsősorban azzal indokolták, hogy a kelet-közép-európai posztkommunista országok többségében a holokauszttal kapcsolatban nagyfokú amnézia figyelhető meg. A tanácskozás épp ezért Az anamnézis módozatai címet viseli, s igyekszik rávilágítani arra, hogy a különböző művészeti ágak, valamint a média mit tehetnek ennek leküzdésére, különös tekintettel az emlékezés és a média kapcsolatára.

A konferencia mindennek keretében a holokausztra való emlékezés tendenciáit és stratégiáit vizsgálja a kelet- és közép-európai posztkommunista országok, elsősorban Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, a Csehország és Ukrajna, valamint az egykori NDK, az úgynevezett keleti tartományok 1990 utáni történelmében. Ennek megfelelően az előadások a film, a televízió, az írott publikációk és a kiállítások szerepét tárgyalják a múlt felidézésében és újraértelmezésében.

A lengyel, német, svájci, szlovák, ukrán és kanadai meghívottak között van Erős Ferenc pszichológus, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos igazgatóhelyettese, valamint a Budapesten született, de jelenleg Németországban élő Marsovszky Magdolna irodalomtörténész, kultúra és médiakutató, aki hosszú idő óta vizsgálja a rasszizmus és ezen belül az antiszemitizmus, valamint a kultúra kapcsolatát.

A nemzetközi konferencia keretében levetítik az 1973-ban született fiatal magyar rendező, Groó Diana Urlicht (Ősfény) című rövidfilmjét, amely egy Auschwitzot megjárt lány szorongásairól, illetve álmáról szól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását