2024. április 23. - Béla

Szemétszedő robot

Az olaszországi Polo Valdera laboratóriumaiban megszületett a szemétgyűjtő robot, amelynek prototípusa már funkcionál. A mókás, ember formájú, stilizált fejű, gömbölyded automata Pisa környékén házról házra jár a hulladékért.
2008. április 3. csütörtök 11:04 - Hírextra
A robotot telefonon lehet hívni és elég a számot beütni ahhoz, hogy sms-sel vagy hangos üzenettel közölje, mikor érkezik a hívó ajtaja elé. Addigra készen kell állni a szemeteszsákkal, amelyet csak be kell rakni a konténerbe. Miután teleszedte magát zsákkal, a robot a legközelebbi gyűjtőhelyre bandukol és ott kiüríti magát.

A futurista szemetes néhány óráig üzemel, de fel tudja tölteni önállóan magát, mert felismeri a töltőhelyeket és automatikusan hozzájuk kapcsolódik. A rongálók elhárítására építettek bele egy telekamerás és egy riasztórendszert is.

Ma egy ilyen gép piaci ára 30 ezer euró körül van, ami egyharmada egy közepes méretű hagyományos szemétszállítónak.

A laboratórium tovább akarja fejleszteni úgy, hogy tudjon lépcsőn járni és liftet használni. Olyan kódokat és chipeket is szándékoznak beleültetni, amelyekkel felismeri a szemét jellegét és szelektíven gyűjti azokat - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását