2024. április 26. - Ervin

Száz éves automobil az Oldtimer Expón

A száz éves születésnapját ünneplő Ford T-modell egyik üzemképes példányát is kiállítják a jövő héten Budapesten rendezendő II. Oldtimer Expón. A veterán automobil-különlegesség a Vasúttörténeti Parkban április 11. és 13. között tartandó kiállítás egyik f
2008. április 3. csütörtök 13:29 - Hírextra
A kiállított Ford T-modellt 1922-ben gyártották, ám az első ilyen járgányok még 1908-ban készültek, s maga a típus egészen 1927-ig gyártásban volt. A típusból - melynek megszületésében egy magyar tervező, a makói Galamb József is részt vett - néhány évvel ezelőtt még több mint százezer üzemképes példány létezett szerte a világon.

A Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Főiskolához egy éve érkezett az üzemképes T-modell, amelyet tanárok és diákok újítottak fel. Az 1922-es autó renoválási munkái alatt csak eredeti alkatrészeket használtak, még a bőrtető is igazi rajta. A járgány felújításával a típus századik születésnapját akarták megünnepelni, hiszen tervezője az intézmény jogelődjében, a nagyhírű Budapesti Állami Felsőipar Iskolában tanult.

A Ford Motor Company-nál 1907 elején kapott megbízást Henry Fordtól egy olyan autó megtervezésére, amely mindenki számára megfizethető és könnyen javítható. Az első T-modell 1908. október 1-én gördült ki a gyárkapun, és 1927-ig 15 és fél millió darabot gyártottak belőle. Rövid idő alatt az amerikai népautóvá vált; megbízhatóságát jelzi, hogy az ezredfordulón még több mint százezer üzemképes példányát jegyezték.
Forrás: HavariaPress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását