2022. június 28. - Levente, Irén

Környezetbarát sportkocsit mutatnak be

Hidrogénhajtású, teljesen környezetbarát sportkocsit mutatnak be a 78. genfi nemzetközi autókiállításon, amely csütörtökön kezdődik a svájci városban. A Lifecar elnevezésű sportkocsi üzemanyagcellákkal működik, hidrogén felhasználásával, s végsebessége ór
2008. március 3. hétfő 17:42 - Hírextra

Egy tankolással mintegy 400 kilométer megtételére képes. A fejlesztők célja az volt, hogy a súlya ne haladja meg a 700 kilogrammot, ezért az alváza alumíniumból készült, a belseje könnyű fából, és nincsenek benne extrák, így se magnó, se központi zár, de még légzsák sem.

A sportkocsi szinte zajtalan, a motor nem zúg, és semmiféle szennyező anyagot nem "pufog ki", csupán vízpárát.

A kocsi annyira új, hogy csak a kiállítás után lesz az első tesztvezetése. A gyártók nem zárják ki a sorozatgyártását, de ennek megfontolását főként a genfi autókiállításon kiváltott reakcióktól teszik függővé.

A hidrogénautó lehetne a jövő környezetbarát közlekedési eszköze, de egyelőre komoly hátrányai vannak. Az egyik az, hogy hidrogént jelenleg csak nagy mennyiségű elektromos áram felhasználásával lehet csak előállítani, de ez a hagyományos módszerek miatt szén-dioxid-kibocsátással jár, amely fokozza a globális felmelegedést.

A másik probléma a tankolás: nem léteznek olyan hidrogénkutak, ahol egy ilyen autó tulajdonosa fel tudná tölteni járművét, bár sokak szerint a hagyományos benzinkutak átalakíthatók lennének hidrogénkutakká.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását