2024. május 3. - Tímea, Irma

A szűrővizsgálatokat népszerűsíti az ÁNTSZ

Mintegy 900 millió forintot nyert el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) egy európai uniós pályázaton arra, hogy népszerűsítse és elérhetővé tegye a szűrőprogramokat, továbbá a szakembereknek kommunikációs továbbképzéseket tartson.
2010. március 11. csütörtök 19:17 - HírExtra
Az országos kommunikáció fő célja, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota, növekedjen az egészségesen és munkaképesen eltöltött életévek száma, s hozzájáruljanak a munkaerő-piaci aktivitás növeléséhez.

További cél, hogy egyre többen menjenek el a szervezett népegészségügyi szűrésekre és a lakosság egyre egészségtudatosabb magatartást tanúsítson. Ehhez elengedhetetlen a szűrések népszerűsítése mellett az egészségügyi dolgozók és a lakossággal szoros kapcsolatban álló helyi szakemberek aktivizálása, kommunikációs készségének fejlesztése, a szolgáltató szakmai csoportok és a véleményformálók informálása, mozgósítása.

Ha a lakosság megfelelően tájékozott a szűrővizsgálat elérhetőségéről, módjáról, a vizsgálati eredmények jelentéséről, jelentőségéről, előnyeiről, akkor a szakemberek szerint nő a lakossági szűrés társadalmi elfogadottsága.

A program legfontosabb része a helyben, a kistérségben zajló egészségkommunikáció, továbbképzés és interaktív tájékoztató nap.A szakemberek azt várják, hogy a kommunikációs kampányok révén a háziorvosok által végzett kardiovaszkuláris (a szívet és az érrendszert érintő) szűrések száma 10 százalékkal nő, a szervezett népegészségügyi emlőszűrésen megjelenők száma 60 százalékra, a méhnyakszűrésen részt vevők száma pedig 50 százalékra emelkedik.

Kovács Attila közlése szerint mindenképpen növelni kell a szűréseken megjelenők arányát és fell kell hívni a lakosság figyelmét az egészségtudatos magatartás fontosságára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását