2024. április 25. - Márk

Nem helyes az út

A Fidesz szerint a kormány a kereskedők érdekeit képviseli a vásárlókkal szemben a fogyasztóvédelmi törvény módosításakor - mondta Koszorús László, a Fidesz szakpolitikusa szerdán az MTI-nek.
2008. április 2. szerda 19:19 - Hírextra

Az ellenzéki politikus arra reagált, hogy Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter szerdán bejelentette: a kormány elfogadta a fogyasztóvédelmi törvény módosítására vonatkozó javaslatot, amelynek célja, hogy nagyobb garanciákat, biztonságot adjon a fogyasztóknak.

Koszorús László szerint ugyanakkor a legfőbb problémákat nem sikerült korrigálnia a fogyasztóvédelemért felelős miniszternek, "aki ezen a számára új területen őzgidaként botladozik".
Szerinte Lamperth Mónika célt téveszt, ha azt gondolja, hogy a modern fogyasztóvédelem a kereskedőket védi meg a vásárlóktól, holott a fogyasztók érdekeit kellene képviselni a kereskedőkkel szemben.

A Fidesz szakpolitikusa úgy vélte, hogy a törvénymódosítás legnagyobb visszalépése abban érhető tetten, hogy az állam, az állami hivatalok lemondanak a nyilvánosságra hozatal jogáról, vagyis a jövőben nem hozzák nyilvánosságra azon a cégek nevét, amelyek jogokat sértenek, hanem ezt a lehetőséget átutalják a jogásszal és jogi személyiséggel nem rendelkező békéltetők testületekhez. Koszorús László szerint azonban az állam erről a jogról nem mondhat le, mert ezzel a vásárlók érdekvédelméről is lemond.

Koszorús László a módosítás kapcsán azt is kifogásolta, hogy a Legfőbb Ügyészségtől elvonják a perindítási lehetőséget, és a civil szervezetek közérdekű perindítási lehetőségeit is szűkítik.
A fideszes országgyűlési képviselő felhívta figyelmet arra is, hogy az Országgyűlés nem ültette át a tisztességtelen kereskedelem gyakorlásáról szóló EU-s irányelvet, ami miatt az unió kötelességszegési eljárás alá vonta Magyarországot.

Lamperth Mónika a kormányszóvivői tájékoztatón arról beszélt, hogy a tervek szerint szeptember 1-jén életbe lépő törvénymódosítás szerint szigorodnának a szankcionálás szabályai, így például a fogyasztóvédelmi hatóságnak nem lenne mérlegelési joga a közzéteendő határozatok ügyében, illetve bizonyos bírságminimumot is bevezetnének.

A törvénymódosítási javaslattal kapcsolatban a miniszter többek között elmondta, hogy szigorodnának az üzletbezárás és a bírságolás szabályai. A szigorúbb szabályokat főként akkor alkalmaznák, ha az adott szolgáltatás vagy termék a fogyasztók egészségét, testi épségét veszélyezteti. A fogyasztóvédelmi hatóságnak a közzéteendő elmarasztaló határozatokat minden esetben mérlegelés nélkül nyilvánosságra kell majd hoznia.

Lamperth Mónika elmondta azt is, hogy június 30-ig megalakul a fogyasztóvédelmi tanács, a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban pedig jövő év január 1-jétől pedig létre kell hozni az állami fogyasztóvédelmi ügyfélszolgálatot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását