2021. július 24. - Kinga, Kincső

A Fidesz óriási lehetősége

Óriási lehetőség előtt áll a parlamenti többség: egyszerűsítheti az önkormányzatok feladatait és az ágazati jogszabályokat, vagyis a kétharmados többség birtokában összehangolhatja az önkormányzatok kötelezettségeit a lehetőségeikkel - mondta Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes.
2010. július 16. péntek 08:56 - HírExtra
A politikus szerint az önkormányzatok gazdálkodása a határához érkezett: túl sok feladatuk van, túl nagy a bürokrácia, az elmúlt években pedig a kormányok mindinkább kivonultak az önkormányzatok finanszírozásából.

Jellemzik az állam kivonulását az önkormányzatok finanszírozásából a személyi jövedelemadók (szja) helyben maradó részét érintő változtatások: amíg 1990-ben az szja 100 százaléka maradt az önkormányzatoknál, napjainkban mindössze 8 százaléka. De ugyanilyen látványos az intézmények működéséhez szükséges normatív állami támogatások reálértékvesztése - mutatott rá, hozzátéve, az önkormányzatoknak tehát évről évre egyre nagyobb mértékben kell saját bevételeikből fedezniük kiadásaikat.

Mint mondta, tavaly a válság miatt folyatódott az állam kivonulása az önkormányzati finanszírozásból, ez a Fővárosi Önkormányzat számára 3,5 milliárd forint "mínuszt" jelentett, ami egy kistelepülésnek a komplett éves költségvetése.

Eközben az önkormányzatok ellátandó feladatait nagyon sok jogszabály határozza meg, köztük az önkormányzati törvény és az olykor elavult ágazati jogszabályok. A politikus szerint az önkormányzatok állami támogatását csak a feladatok szűkítésével párhuzamosan lehet meghatározni, ez a feladat vár az új kormányra, amely a kétharmados többség birtokában "hozzányúlhat" ehhez a területhez is.

Üdvözlendő minden olyan kormányzati lépés, amely kiszámíthatóvá, kevésbé bürokratikussá és centralizáltabbá teszi a rendszert - mondta. Hangsúlyozta: az őszi önkormányzati választás után elkerülhetetlen az önkormányzati feladatok átgondolása, újraszabályozása, ebben pedig az Állami Számvevőszék is segíthet.

Ikvai-Szabó Imre szükségesnek nevezte, hogy egységes koncepció alapján gondolják újra többi között az egészségügyi ellátás, az oktatás, a szociális ellátás önkormányzatokra vonatkozó előírásait.

Óriási lehetőség előtt áll a parlamenti többség: egyszerűsítheti az önkormányzatok feladatait és az ágazati jogszabályokat, vagyis a kétharmados többség birtokában összehangolhatja az önkormányzatok kötelezettségeit a lehetőségeikkel - jelentette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását