2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Merész vállalkozásba fogtak

A tévések merész vállalkozásba fogtak, és nem mindennapi élményekkel gazdagodtak.
2008. április 2. szerda 18:48 - Hírextra
Az RTL Klub legénysége vitorlát bontott. Néhány vállalkozó kedvű kolléga benevezett az Aranysekli Adria Kupára. A csapatot erősítette többek között Dusicza Ferenc református lelkész, műsorvezető, Véber István időjós, Vízler Zsolt, a Fókusz riportere. Ők hárman még teljesen kezdők, Farkas László operatőr, Gyenes Zsolt és Sáfián László, a hajó kapitánya azonban rutinos tengerészek.

AZ RTL Klub Team 20 hajó közül összesítésben negyedik helyen végzett, egy futamot pedig meg is nyertek.

Véber István, aki életében először vitorlázott, nagyon izgalmasnak találta a versenyt. Az időjárásról nem volt ideje előre tájékozódni, mert egy síelésből esett haza éppen.

- Úgy gondoltam, ez egy nagy kihívás, miért ne vágnék bele? A dolog elméleti részével már Budapesten foglalkoztam, de a gyakorlatra csak „élesben” került sor. A kapitányunk már az első napon berekedt, ahogy navigált minket. Mi pedig – mivel többségünk rutintalan – csak a kiabálás hangerejéből éreztük, hogy valamit rosszul csinálunk. Ha nagyon ordított a kapitány, akkor tudtuk, hogy rossz kötelet húzunk, vagy lassan csináljuk, amit kell. Azért a végére mindenki szert tett némi gyakorlatra – mesélte az időjós a Netbulvárnak.

Istvánnak szerencséje volt, a Fókusz riporterével ellentétben nem kellett tengeri betegséggel küzdenie. Azt azonban hamar megtapasztalta, hogy a vitorlázás nem csupa móka és kacagás.

- Volt, mikor éjszaka is versenyeztünk, és éppen akkor csapkodtak a legnagyobb hullámok. Hát, nem mondom, izgalmas volt! Ráadásul iszonyatosan leégtem, mert nem vittem naptejet magammal. Minden hideg tárgyat, ami a kezembe került, azonnal az arcomhoz szorítottam, hogy kicsit enyhítsek a fájdalmon.

Dusicza Ferenc – bár már ült vitorláson – még soha nem vezetett hajót. Most már egészen másképp szemléli a tengeri utazást.

- Teljesen más, mint amilyennek kívülről látszik. Ez egy igen kemény fizikai munka, megállás nélkül ugrálsz, felmászol, lemászol, húzol, eresztesz: mint egy robot. Rettenetes izomlázam volt utána két napig. Arra vigyáztam, hogy ne legyek tengeribeteg, vízre szállás előtt nem ettem nehéz, főtt ételt, és bevallom, a gyomorkeserűt is bevetettem. Azt mondják, az a titka, hogy a fedélzeten kell lenni. Ez sem túl egyszerű, amikor szembe fúj a szél, és az arcunkba csapnak a hullámok. Ráadásul itt nem lehet taxit hívni, ha megelégeli az ember - mesélte Ferenc a Netbulvárnak.

A műsorvezető azt is megtapasztalhatta, milyen vezetni egy nagy vitorlást. A kapitány ugyanis egy rövid időre rá bízta az irányítást, amikor rajt előtt a köteleket közös erővel kellett beállítani.

- Éles helyzetben, rajtfelállásnál vezettem, nagy felelősség volt, és nagyon izgalmas feladatnak tartottam. Mennyei érzés, egyáltalán nem hasonlítható az autóvezetéshez. Tíz tonna egy centi mozdulatra reagál, közben mégis olyan könnyedén siklik! Volt egy kemény helyzet is: éjjel mentünk, ami elég veszélyes, nem véletlen, hogy a horvátok például nem hajóznak éjszaka. Az összes akkumulátorunk lemerült, a kamera lámpájával világítottunk, és térképről próbáltunk tájékozódni. Ráadásul jött szembe egy halászhajó, amelynek elsőbbsége volt. Nagy zűrzavar támadt a fedélzeten, végül ki tudtuk kerülni, de csak egy hajszálon múlott.

A tévések a kalandok ellenére is beleszerettek a vitorlázásba, és azt mondják, legközelebb is szívesen mennének. Bár még kezdőnek számítanak, azért fegyelmezettségből és csapatmunkából jelesre vizsgáztak.

Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását