2024. április 30. - Katalin, Kitti

Program a kevesebb harapásért

A kutyatámadások megelőzésére indított programot a Felelős Állatbarátok Egyesülete.
2008. április 2. szerda 18:44 - Hírextra

Magyarországon mintegy kétmillió kutya él. Évente körülbelül ötezer kutyaharapást regisztrálnak, ami átlagosan napi 13 sérülést jelent. Az elmúlt 10 évben 25 halálos áldozata volt kutyatámadásoknak. A hivatalos statisztika csak azokat az eseteket mutatja, amikor a sérültek orvosi ellátásban részesültek - hangzott el a Felelős Állatbarátok Egyesület (FÁBE) budapesti sajtótájékoztatóján szerdán.

Az eseményen részt vett Süth Miklós országos főállatorvos, aki hangsúlyozta: a felelős állattartás érdekében szükség lenne az állatok kötelező egyedi azonosítására, hogy pontosan tudni lehessen, adott kutyának ki a gazdája.

Világviszonylatban is jelentős a kisgyermekeket ért kutyatámadások száma. Belgiumban 2007 első négy hónapjában 16 gyermekre irányuló kutyatámadás történt. Az Amerikai Egyesült Államokban évente mintegy 4,7 millió bejelentett kutyaharapás történik.

Magyarországon Suszter Ferenc kriminálkinológus munkatársaival 20 éve keresi azokat az okokat, amelyek a veszélyes ebek által elkövetett támadások hátterében állnak. Úgy véli, az egyik legfőbb ok az új kutyafajták tömeges megjelenése. A 80-as évek után mindenki négylábú mozisztárokat akart venni, olyan kutyát, amelyet a tévében látott. A divat gyorsan terjedt, a kutya státusszimbólummá vált, szánhúzó, őrző-védő kutyafajtákat vásároltak olyanok is, akik nem voltak tisztában az adott kutyák igényeivel.

Suszter Ferenc szerint a súlyos következménnyel járó támadások döntő többsége a gazdák távollétében történt, és szinte kivétel nélkül több kutya együttes akciója volt. A kiváltó okok között vezető helyen szerepel az áldozatok viselkedése és életkora: többnyire gyermekek, idős emberek, vagy alkoholos befolyásoltság alatt álló személyek a támadások elszenvedői.

A baleseteket el lehetne kerülni, például felelős kutyatartási magatartással, bizonyos fajtáknál kutyatanfolyam elvégzésével, illetve a kutyák engedelmességi és viselkedési vizsgáztatásával. Ehhez az önkormányzatoknak kellene elősegíteni a működő kutyaiskolák munkáját, illetve jó lenne, ha minden város működtetne kutyaiskolát, amelynek finanszírozása a befolyó tanfolyami díjakból megoldható lenne. A szakemberek pedig tarthatnának előadásokat a város iskoláiban felkészítve a gyerekeket az esetleges támadások megelőzésére - javasolta Suszter Ferenc.

A FÁBE kötelességének érezte, hogy az esetek csökkentése érdekében tegyen valamit - mondta Temesváry Krisztina, a FÁBE elnöke. Ezért a szervezet elindította a Frakk programot, amelynek első lépéseként minden óvodának ingyenesen juttatja el a kutyákról szóló ismeretterjesztő kiadványt. Ez letölthető az internetről is, a most létrehozott a www.nemharapok.hu honlapról, amelyen további érdekes cikkek is olvashatók a kutyákról, továbbá megtalálhatók a program részletei és a FÁBE rendezvényei.

"Nincsenek illúzióink, tudjuk, hogy valós, komplex problémáról van szó, amelyet csak hosszútávon lehet megoldani, de úgy véljük, hogy a szemléletváltással, a felelős állattartás kommunikálásával csökkeni fog a kutyatámadások száma" - tette hozzá a FÁBE elnöke.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását