2024. május 2. - Zsigmond

Gyorsítják a felsőoktatás átállítását

Az ukrajnai egyetemek és főiskolák ukrán nyelvű oktatásra történő három éven belüli teljes átállítását tekinti egyik legfontosabb feladatának Ukrajna oktatási és tudományos minisztere. Ivan Vakarcsuk kötelezte az ország valamennyi felsőoktatási intézményé
2008. április 2. szerda 07:14 - Hírextra
A miniszter emlékeztette az egyetemek és főiskolák vezetőit: felelősséggel tartoznak azért, hogy a tanárokkal kötött szerződésben az ukrán nyelvű oktatást tegyék kötelezővé - közölte a Komszomolszkaja Pravda hetilap ukrán kiadása.

Az újság szerint rövidesen akár el is bocsáthatják állásából azt az egyetemi tanárt, aki orosz nyelven oktat. A lap megjegyzi, hogy Nyugat- és Közép-Ukrajna, valamint Kijev felsőoktatási intézményei már tíz évvel ezelőtt átálltak az ukrán nyelvű képzésre, míg a keleti és déli országrészek egyetemein és főiskoláin szinte kizárólag oroszul tanítják a különböző tantárgyakat, de legfőképp a műszaki, természettudományi és orvosi diszciplínákat.

Ukrajnában az utóbbi hónapokban más intézkedések is történtek az országban széles körben elterjedt orosz nyelvhasználat visszaszorítása érdekében. Az év elején kötelezővé tették az orosz nyelvű filmek ukrán szinkronját, ami miatt rövid időre sztrájkba léptek a filmszínházak. Néhány hete pedig elrendelték az ukrán nyelvű televíziós műsorok arányának 85 százalékra való növelését és az orosz nyelvű adások fő műsoridőből történő száműzését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását