2024. május 6. - Ivett, Frida

Közös nyilatkozatban álltak ki a felvétel mellett

Közös nyilatkozatban állt ki Macedónia, Albánia és Horvátország együttes NATO-felvétele mellett a magyar és a cseh külügyminiszter. Göncz Kinga és Karl Schwarzenberg szerdán adta ki közös nyilatkozatát.
2008. április 2. szerda 17:30 - Hírextra

"Szilárd meggyőződésünk, hogy az Albániát, Horvátországot és a volt Jugoszláv Macedón Tagköztársaságot egyaránt magába foglaló hármas bővítés szolgálná legjobban a biztonságot a Nyugat-Balkánon és azon túl is. A három tagjelölt állam következetesen folytatta a reformokat, és komoly haladást ért el többek között a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben is" - olvasható a közös nyilatkozatban.

A két külügyminiszter rámutatott: mindhárom ország folyamatosan teljesítette a belépés követelményeit és bebizonyította, hogy kész és képes szerepet vállalni a NATO-küldetésekben. Most a NATO-ra hárul a lehetőség, hogy bebizonyítsa: komolyan gondolja, amit két éve felvetett a rigai csúcstalálkozón - olvasható a nyilatkozatban.

Göncz Kinga és Karl Schwarzenberg ugyanakkor kiemelte: az új tagállamok meghívásáról természetesen az egyéni teljesítmény és érdemek függvényében kell dönteni. Egyetlen felkészült ország tagsága sem szenvedhet késedelmet csupán azért, mert mások nem teljesítik a NATO feltételeit - tették hozzá.

A három tagjelölt ország bukaresti csatlakozási esélyei ösztönzést jelentenek a békepartnerségben részt vevő, térségbeli államok, Bosznia és Hercegovina, Montenegró, valamint Szerbia számára is. A térség az összes nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációjával stabilizálódhat - húzták alá a külügyminiszterek.

Göncz Kinga és Karl Schwarzenberg szerint a NATO előtt álló legnagyobb kihívás az afganisztáni művelet és a koszovói rendezés.

A külügyminiszterek szerint az afganisztáni művelet az eddigi legnagyobb kihívás a szövetség számára, ami döntő hatást gyakorol a NATO jelenére és jövőjére is.

A diplomáciai vezetők kiemelték: Koszovó jelenleg Európa legbonyolultabb és legkényesebb biztonsági problémája. A függetlenség kikiáltása után kialakult helyzet számos veszélyt és konfliktust hordoz magában. A helyzet teljes összhangot követel a NATO-tól és az Európai Uniótól is - hangsúlyozta a két külügyminiszter.

A NATO bukaresti csúcsa szerda este kezdődik. A találkozó napirendjén szerepel Ukrajna és Grúzia meghívása a tagsági cselekvési tervbe, ami tagjelölti státust jelentene, s amit Oroszország hevesen ellenez, de a NATO-szövetségesek sem támogatnak egységesen.

A Balkánról Horvátország és Albánia meghívást kap a tényleges tagságra, illetve Macedónia is kapna, ha nem állna fenn továbbra is vitája (saját nevéről) Görögországgal. Koszovóval kapcsolatban az észak-atlanti szerződés szervezete békefenntartói eltökéltségének hangoztatására készül, és az eddiginél szorosabb kapcsolatokat szándékozik felajánlani Szerbiának, Boszniának és Montenegrónak.

Afganisztán ügyében a NATO hosszú távú elkötelezettségének hangoztatására készül, továbbá az ottani küldetésben részt vevő országok erőfeszítéseinek megsokszorozását fogja sürgetni.
A csúcstalálkozón ott lesz George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását