2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Megjelentek a felvételi tájékoztatók

Megjelentek a jövő évi felsőoktatási felvételi tájékoztatók: a továbbtanulni szándékozók összesen több mint 3.200 képzési forma közül választhatnak majd - hangzott el a köteteket bemutató hétfői sajtótájékoztatón, Budapesten. A jelentkezés szabályaiban ni
2008. december 15. hétfő 11:55 - Hírextra
Az idén, most első alkalommal külön kötetben jelentek meg a szeptemberben induló alap- és a mesterképzések, valamint a továbbképzések. A mesterképzéseket taglaló kötetben nemcsak az szerepel, hogy melyik intézmény hová hány hallgatót vesz fel, hanem a felvételi bemeneti követelmények is olvashatók.

Kerekes Gábor, az Educatio Kht. ügyvezetője közölte, hogy összesen 1.671 alapképzés és 1.030 mesterképzés indul majd 2009-ben; államilag támogatott képzési forma alapképzésben 1399, mesterképzésben 889 lesz.

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár elmondta, hogy a jelentkezési szabályokban nincs változás, a felvételi eljárás díja továbbra is 9000 ezer forint lesz, ezért az összegért három helyre lehet kérelmet benyújtani. Minden további jelentkezés 2000 forint; a hátrányos, illetve a halmozottan hátrányos helyzetűek kedvezményben részesülhetnek. A felvételi lappal benyújtott kérelem alapján előbbiek 4500, az utóbbiak 9000 forintos kedvezményt kaphatnak.

Marad a 400+80 pontos rendszer is, amely az államtitkár közlése szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A bekerüléshez szükséges minimális pontszám sem változik most még, csak 2010-től emelkedik 200 pontra a mostani 160-ról.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke elmondta: a jövő szeptemberben induló képzésekre 2009. február 16. a jelentkezési határidő (mivel a megszokott február 15. vasárnapra esik).
Jelentkezni lehet papíron és elektronikus úton is, az e-felvételizők már csekken is befizethetik az eljárás díját. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján felhívta a figyelmet arra, hogy a jelentkezés aláírás nélkül érvénytelen. Új határidőként lép be 2009. június 3., a diákoknak eddig kell beküldeniük a már rendelkezésükre álló dokumentumokat a felvételihez, így például a középiskolai bizonyítványt vagy a versenyeredményekről szóló igazolást. Az érettségi, a nyelvvizsga és a felsőfokú végzettség dokumentumait 2009. július 9-ig kell benyújtani.

Államilag támogatott képzésre 56 ezer, mesterképzésre 21.700 hallgatót vesznek fel a következő tanévben. A felvételi ponthatárokat 2009. július 23-án határozzák meg.

Manherz Károly arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal a diákokkal, akik nem tudnak továbblépni mesterképzésre, elmondta: nem látják, hogy helyhiány miatt túl kellene majd lépni a 21.700-as keretszámot. Közölte: a diplomás munkanélküliség mutatója 2,6 és 4 százalék közötti, tehát "még mindig jól állunk".

A Budapesti Gazdasági Főiskola felvetésére, amely a korábban felvételt nyert, de be nem iratkozott hallgatók miatti üres helyek pótlására irányul, az mondta: a be nem iratkozott hallgatókat kötelezni nem lehet a beiratkozásra, ez alkotmányossági aggályokat vetne fel. Az intézménynek ugyanakkor joga van arra, hogy költségtérítéses hallgatókat soroljon át az így esetleg felszabaduló helyekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását