2024. április 29. - Péter

Az újrahasznosítás fontos

Miközben még több mint 120 nap van hátra a pekingi olimpia kezdetéig, s a figyelem is a kínai fővárosban zajló előkészületekre összpontosul, a következő olimpia szervezői is erős tempót diktálnak Londonban.
2008. április 2. szerda 14:03 - Hírextra

A keleti elővárosokból Londonba ingázókat naponta újabb és újabb építőgépek látványa fogadja. Az első pillantásra jellegtelen táj, az angol fővárosnak ez a korábban elhagyatott része négy éve múlva azonban a sportvilág központja lesz.

A szervező bizottság már március közepén világgá kürtölte, hogy az olimpiai stadion építése a tervezettnél három hónappal korábban, már májusban megkezdődik májusban. Mintegy 800 ezer tonna földet mozgattak meg - egy részük alacsony szintű radiológiai anyaggal volt szennyezve -, hogy kialakítsák azt a mélyedést, amelyben a 80 ezer férőhelyes aréna helyet fog kapni.

Miközben a költségvetési és a biztonsági kérdések elkerülhetetlenül újra fel fognak merülni és az építési elmaradások is elkerülhetetlenek lesznek, egyelőre a 2012-es projekt fizikai haladása mély benyomást tesz. Az olimpiai helyszínek építéséért felelős Olimpiai Szállító Hatóság (ODA) szét is kürtöli az eredményeit. A brit sajtó beszámolt már több száz kóbor macska és kétéltű áttelepítéséről is és a hatalmas talajmosó gépek megérkezéséről a londoni Olimpiai Parkba.

A londoni olimpia úszó, szinkronúszó, vízilabda- és az öttusaúszó-versenyeinek helyet adó, Zaha Hadid tervezte Vízisport Központ (Aquatics Centre) munkálatai is a tervek szerint haladnak, az építése nyáron kezdődik meg. A 2,5 négyzetkilométeres Olimpiai Park építése az egyik olyan legnagyobb városi megújítás, amelyet az ország valaha is látott. A parkban négy új, 8-12 ezer fő befogadására alkalmas csarnok épül a kézilabda-, a röplabda-, kosárlabda- és a vívóversenyek számára.

David Higgins, az ODA főigazgatója szerint a fejlesztési területeken lebontott anyagok 90 százalékát újrafeldolgozzák vagy újrahasznosítják a játékok létesítményeinek építésénél.

Semmit sem akarnak eldobni, ideértve 80 lámpaoszlopot, 160 csatornafedelet és több száz tonna téglát is. A régi épületek cementjét összetörik és felhasználják útépítéshez a parkon belül. Egy 35 tonnás újrafeldolgozó gép szelektál például 70 ezer köbméter ipari és háztartási szemetet arról a régi területről, ahol a kerékpárversenyeknek otthont adó VeloPark és az olimpiai falu fog állni. Fehér sátrakban munkások serege kézzel vizsgálja át a szemetet, szétválasztva a műanyagot, a gumit és az üveget, hogy újrafeldolgozásra küldje azokat. Egész vasvázas raktárépületeket mozdítottak el, hogy valahol máshol használják azokat.

A helyszínt átszelő bedugult folyókat és csatornákat regenerálják, hogy ösztönözzék az élővilágukat és 30 hidat építenek a parkban a hozzáférés megkönnyítése érdekében. A ronda villanypóznákat lebontják és az elektromos vezetékeket a föld alá viszik.

Dan Epstein, az ODA fenntartható fejlesztési és regenerációs vezetője elmondta, hogy London emelni kívánja a környezetvédelmi színvonalat. Célunk kivételessé tenni ezt a projektet, amely új követelményeket támaszt a fenntartható fejlesztéssel kapcsolatban és tartós örökséget hagy maga után - állapította meg. Kulcsfontosságú a stratégiánk szempontjából a kötelezettségvállalás a lehető legtöbb bontott anyag újrafeldolgozására, túlszárnyaljuk a 90 százalékos célunkat, ez példa nélkül áll egy ilyen méretű projekt esetében - hangsúlyozta Epstein.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását