2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Tabajdi felszólította Kínát

Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Emberi Jogi Albizottságának főtagja, az EU-Kína Interparlamentáris Delegáció póttagja az Albizottság mai ülésén felszólalt a tibeti emberi jogi helyzetről szóló vitában.
2008. április 1. kedd 20:20 - Hírextra
"Fontos lenne tisztán látni a tibeti eseményeket illetően, mert a kínai hatóságok továbbra is csak korlátozott betekintést engednek. Mentesíteni kellene a rossz beidegződésektől, tabuktól a helyzetet, a kínai hatóság adjanak teljes körű felvilágosítást - kérte a magyar EP képviselő. Európa nem tűrheti némán a tibeti emberi jogi jogsértéseket, de látnunk kell, hogy nagyon nehéz nyomást gyakorolni az 1,3 milliárdos, világhatalom Kínára. Ezzel együtt az EU-nak és tagállamainak minden rendelkezésre álló eszközt fel kell használnia a tibeti helyzet békés rendezése érdekében. Az olimpiai eszme alapján az olimpia teljes bojkottja nem kívánatos, ugyanakkor - ha Kína nem cselekszik sürgősen - valamilyen formában, például a megnyitóünnepségtől valói távolmaradással jeleznünk kell tiltakozásunkat." - hangsúlyozta Tabajdi.

A magyar szocialista képviselő kiemelte, hogy Tibet és a Dalai Láma nem függetlenségre, hanem széleskörű autonómiára törekszik, amely a tibeti nép legitim igénye. Tabajdi szerint nincs más út, csak a párbeszédé: Kínának haladéktalanul tárgyalásokat kell kezdenie a Dalai Lámával, és mihamarabb megoldást kell találni a tartomány Kínán belüli speciális, széleskörű autonómiájára a Dalai Láma vezetésével. Ez jelenti az egyedüli fenntartható keretet a tibeti nép számára. Kína Hong Kong esetében már bizonyította, hogy képes az "egy ország, két rendszer" modelljével bonyolult és érzékeny kérdéseket rendezni. Nem szabad megkérdőjelezni, hogy Tibet Kína integráns része, de a tartomány nagyobb szabadsága elengedhetetlen." - hangsúlyozta a magyar képviselő.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását