2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nem többségi-kisebbségi ügy a pilisszentkereszti

Nem tekinthető többségi-kisebbségi ügynek a pilisszentkereszti szlovák önkormányzatot érintő döntés. A szlovák kormány beavatkozásával ugyanakkor elismerte a kisebbségek kollektív jogait - mondta Göncz Kinga külügyminiszter kedden Budapesten tartott sajtó
2008. április 1. kedd 21:30 - Hírextra
"Azzal, hogy a szlovák kormány beavatkozott, illetve szóvá tette ezt az egész kérdést, azzal tulajdonképpen elismerte azt a kérdést, ami eddig nem történt meg, hogy a határon túl élő kisebbségek ügye nemcsak az illető országnak a belügye" - mondta Göncz Kinga.

Szlovákia a kisebbségi közösségi jogokat is elismerte ezzel a fellépéssel - tette hozzá.
A szlovák lépésekkel beigazolódott a magyar-szlovák alapszerződés azon rendelkezése is, hogy a nemzeti kisebbségek védelme, az emberi jogok nemzetközi védelmének szerves része, így nem az államok kizárólagos belügye és a nemzetközi közösség figyelmének is tárgyát képezi - húzta alá Göncz Kinga.

Magyarország reméli, hogy ezt követően Szlovákiában is fokozott érzékenység lesz az ottani kisebbségi jogok iránt és ez megkönnyíti a további tárgyalásokat a kérdésben - tette hozzá.
A pilisszentkereszti kérdést a szlovák kormány emelte diplomáciai üggyé. Az, hogy a Szlovák Köztársaság kormánya megkülönböztetett figyelmet fordított egy önkormányzati hatáskörbe tartozó ügynek, visszaigazolás Magyarországnak. Magyarország ugyanis számtalanszor szóvá tett már olyan önkormányzati problémákat, amelyek a szlovákiai magyarokat érintették - mutatott rá a miniszter.

Magyarország a legmagasabb szinten kezelte a pilisszentkereszti ügyet, egyebek mellett úgy, hogy a köztársasági elnök a helyszínre utazott, a miniszterelnöki hivatal és a külügyminisztérium is foglalkozott a kérdéssel, valamint a kisebbségi ombudsman is vizsgálódott - mondta Göncz Kinga.

A magyar diplomácia vezetője kiemelte: Magyarország reméli, hogy mihamarabb rendeződik a kérdés.

A pilisszentkereszti ügy azzal kezdődött, hogy egy héttel ezelőtt a helyi képviselőtestület úgy döntött: egy, a mostanihoz közeli, felújított épületbe költözteti a szlovák kisebbségi önkormányzat irodáját. Az önkormányzati határozatot a szlovák többségű képviselőtestület hozta meg. A szlovák önkormányzat azonban tiltakozott a döntés ellen.

A történésekre reagálva szerdán a szlovák kormány éles hangú nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy "az ilyen lépések egyedül a meglevő kisebbségi jogok mértékének csökkentéseként értelmezhetők". A szlovák kormány egyúttal arra kérte a nemzetközi szervezetekben ülő szlovák képviselőket, hogy objektíven tájékoztassák ezeket a szervezeteket. Ezzel párhuzamosan a szlovák külügyminisztérium bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását