2024. május 11. - Ferenc

A Pritzker-díjas Jean Nouvel tervei

Az építészet Nobel-díjának tekintett Pritzker-díj 2008. évi nyertese, Jean Nouvel nem tartozik azok közé, akinek alkotásai egyből felismerhetők stílusukról.
2008. április 1. kedd 21:37 - Hírextra

A lyoni Operaház, a párizsi Arab világ Intézete és legutóbb a Quai Branly-n emelt civilizációs múzeum építészének egyik jellemző megkülönböztető jegye éppen az, hogy csak rá jellemző megkülönböztető stílus helyett mindig a konkrét környezetet, az kulturális helyzetet, az országot, a programot, a megrendelőt helyezi előtérbe, hozzájuk alkalmazkodik - mutatott rá keddi számában az új Pritzker-díjast méltatva a párizsi Le Monde.

"Az én projektjeim mindig a legkülönbözőbb problémák megoldására irányuló magatartások és megoldások sorozatát jelentik" - fogalmazott a lapnak nyilatkozva a sztárépítész, akinek a héttagú, rangos építészekből álló zsűri vasárnap ítélte oda a dúsgazdag, hotelláncokat üzemeltető Pritzker-család Hyatt-alapítványa által létesített százezer dollár (16,5 millió forint) összegű díjat.

A Pritzker-díjat elnyert építészek között van az olasz Renzo Piano, a párizsi Pompidou-központ (más néven Beaubourg-palota) egyik tervezője, tavaly pedig a brit Richard Rogers kapta meg.

A borotvált fejű, 63 éves, mindig fekete de legalábbis sötét öltözetet viselő Jean Nouvel a világ egyik legkeresettebb építésze. Cité d'Angouleme nevű irodája csak Párizsban mintegy száz, a kapcsolódó projektek révén pedig világszerte hatszáz építészt foglalkoztat.

A lapnak nyilatkozva az építész elmondta: noha már egy évtizede a díj esélyesei között szerepelt, ő maga csaknem elfeledte már, hogy "a várólistán" van. Építészeti hitvallása az, hogy minden új munkánál mindent újra, előlről át kell gondolni. "Nincs Nouvel-stílus, talán ez távolította el tőlem az előző zsűriket".

A díjról ezúttal döntő testület viszont éppen Jean Nouvel "képzelőerejét, megfékezhetetlen igényét az alkotásra és kísérletezésre" méltatta.

Ebből következik, hogy nehéz közös jellegzetességet kimutatni jelenleg munkában lévő tervei között: a spanyolországi Ibizában épülő Life Marina sokszínű kígyót idéz, az Abu Dzabiba kihelyezett Louvre épületét hatalmas kupolájáról lehet majd felismerni, Koppenhágába tervezett auditóriuma rendkívüli mozihatást kelt, a párizsi filharmonikusok elképzelt, még engedélyre váró épülete építészeti süteményre emlékeztet, a New York-i modern művészetek múzeuma, a MoMA közelében felépülő 360 méter magas Hines-torony meghajlított tűnek tűnhet majd.

A párizsi Quai Branly-n, az Eiffel-torony tövében épült, a maga nemében egyedülálló, Afrika, Ázsia, Óceánia és Amerika ősi civilizációit bemutató több mint 40 ezer négyzetméter alapterületű múzeum és kutatóközpont, amelyet Jean Nouvel tervezett, vegyes érzéseket keltett a nemzetközi szaksajtóban, a közönségsikere viszont óriási - írta a Le Monde az új Pritzker-díjas portréját megrajzolva.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását