2024. április 19. - Emma

Milánóé a világkiállítás

Milánó rendezheti meg a 2015-ös világkiállítást - közölte a Világkiállítások Nemzetközi Irodája (BIE). A párizsi központú BIE 151 tagú közgyűlése hétfőn este döntött a versenyben maradt két jelölt között. A milánói pályamunkára 86 küldött voksolt, a török
2008. április 1. kedd 14:30 - Hírextra
A titkos szavazás végeredményét a helyszínen váró népes olasz küldöttség üdvrivalgással fogadta a bejelentést. "Szoros versenyben győztünk" - mondta Romano Prodi miniszterelnök. "A törökök is hatalmas és remek munkát végeztek, de nyertesből csak egy lehet" - mondta Prodi, aki a csalódott török delegáció vezetőjétől, Abdullah Gül köztársasági elnöktől alig néhány lépésnyire nyilatkozott az újságíróknak.

Milánó "Táplálni a világot, energiát az életnek" című pályázatának vezérfonala az egészség, a környezet és a fenntartható fejlődés. Az égei-tengeri török kikötőváros ehhez némileg hasonló tematikával jelentkezett és az "Egészséget mindenkinek" szlogent választotta.

Milánó Silvio Berlusconi ellenzéki vezér otthona és a párizsi döntés alig két héttel a parlamenti választások előtt, a kampányhajrában született, de az expó ügye pártokon átívelő támogatást élvez. "Az eredmény azt mutatja, hogy összefogással, közös munkával Olaszország eléri a célját" - nyilatkozott Massimo D,Alema külügyminiszter.

Az olasz pénzügyi szektor és a divat fővárosa a sport, a művészet és a politika kiválóságaiból álló nemzetközi koalíciót is szervezett a pályázat támogatására. Milánó mellett szólalt fel például a Nobel-békedíjas Al Gore. A volt amerikai alelnök szerint az észak-olaszországi nagyváros azért érdemli meg a kiállítást, mert a leginkább környezetbarát városok élcsapatába törekszik.
A tervek szerint Milánó számos expószínhellyel ellentétben nem emlékműszerű világkiállítási negyedet épít, hanem a fenntartható fejlődést szolgáló központot, amely az egész világ javát szolgálja. "Szerencsés város a miénk és tudjuk, hogy tartozunk azoknak a helyeknek, amelyek nem ilyen szerencsések" - nyilatkozott Letizia Moratti polgármester.

"Nagyon boldog vagyok, de a felelősség súlyát is érzem" - mondta Moratti. "A munka a mai estével elkezdődött." A polgármester elmondta, hogy az eseményt egyebek mellett a biztonságos és egészséges táplálékhoz fűződő alapvető emberi jog előmozdítására kívánják felhasználni. Az Expo Milano 2015 4,1 milliárd eurós befektetéssel valósul meg és a számítások szerint fél év alatt 30 millió látogatót vonz majd az 1,3 millió lakosú városba. További információ a http://www.milanoexpo-2015.com/ honlapon.

A világkiállítás egyébként a labdarúgó világbajnokság és az olimpia után következik a globális megarendezvények rangsorában. A műfajnak két változata létezik; az ötévente rendezett, hathónapos, általános tematikájú Expo, és a három hónapig tartó, speciális témát körbejáró szak-világkiállítás. Ilyen a spanyolországi Zaragozában idén június közepén megnyíló expó, amelynek a víz és a fenntartható fejlődés a vezérgondolata, vagy a klímaváltozás-világkiállítás a dél-koreai Joszu (Yeosu) városban 2012-ben. Az első típusba tartozó 2010-es világkiállítás helyszíne Sanghaj.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását