2024. április 20. - Tivadar

Horváth Ágnes buktában is javasol

Három javaslatot terjeszt a szakmai szervezetek elé megvitatásra az Egészségügyi Minisztérium: ezek egyrészt a háziorvosi teljesítményfinanszírozás rendszerének kialakítását, másrészt a szolgáltatók közötti verseny erősítését, harmadrészt pedig a hálapénz
2008. április 1. kedd 19:29 - Hírextra
Az egyik javaslat szerint a háziorvosok teljesítménydíjazást kapnának a praxisok fix finanszírozásán felül, ha szűrésekre küldik pácienseiket. A cél a megelőzés és a háziorvos valódi "kapuőri" szerepének erősítése. Ezen díjazásformára hárommilliárd forint többletet különített el a tárca - ismertette Horváth Ágnes.

A tárcavezető hozzátette: ez a javaslat nem az elmaradó vizitdíjbevétel kompenzálását szolgálja, azonban az orvosok a korábbi díjbevétel felét kaphatják meg ekképp bevételként.

Egy másik javaslat szerint - amely a tervek szerint erősítené a szolgáltatói versenyt és bővítené a betegek választási lehetőségét - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) számla ellenében visszatéríti a betegeknek az ellátás árához nyújtott társadalombiztosítási (tb) támogatás 70 százalékát, ha azt az egészségbiztosítóval nem szerződött szolgáltatónál veszi igénybe.
Az elképzelések szerint ez a megoldás számlaadásra kényszeríti a magánellátókat - mondta Horváth Ágnes.

A hálapénz visszaszorítását célzó harmadik javaslat pedig az orvosválasztás részleges térítési díjának megfizetésére vonatkozó szabályozást alakítaná át. A javaslat szerint az OEP az ellátás után járó finanszírozás 70 százaléka helyett 100 százalékot fizetne ki a szolgáltatóknak. A beteg által fizetett részleges térítési díjat - amely az ellátás OEP-finanszírozásának 30 százaléka - pedig úgy javasolja megosztani a tárca, hogy 10 százalék maradna a kórházaknak, 20 százalék pedig a választott orvost illetné.

A jelenlegi szabályozás szerint a páciens jogosult az ellátást végző orvost megválasztani, ekkor azonban az ellátásért kapott OEP-finanszírozás 30 százalékát ki kell fizetnie.

Horváth Ágnes közölte: e három javaslatról fognak egyeztetni a társadalmi és szakmai szervezetekkel. A felvázolt koncepciókat az MSZP elnöksége is ismeri - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását