2024. április 16. - Csongor

Fiala: Gyurcsány egy kentaur

Biztosan arra számítottak többen, hogy a tegnapi események után a ma reggeli Kelj fel Jancsiban a Pont FM 88.1-en Fiala János sajátságos stílusában elregéli majd, mi lesz az SZDSZ-szel az MSZP nélkül, az MSZP-vel az SZDSZ nélkül, mi lesz a nénikkel, és mi
2008. április 1. kedd 15:13 - Mohai Szilvia
Egy érdekes metaforát azonban hallhattunk. A címben szereplő költői kép némi magyarázatra szorul. Fiala szerint Gyurcsány Ferencnek, „ennek a jobb sorsra érdemes fiatalembernek” az elmúlt napokra sikerült elérnie azt, hogy egyszerre keltse hazug ember és sánta kutya benyomását: elölről hazug ember, hátulról sánta kutya - tehát olyan, mint egy kentaur. Néha meg fordítva. Az elöl kutya-hátul ember változatra Fiala nem alkotott metaforát, pedig tudtuk volna ajánlani például Anubiszt.

Egy néni a műsor vége felé feltette a kérdést: „Hogyan fog egyedül kormányozni a szocialista párt két évig?” Fiala válaszára valószínűleg több hallgató is kíváncsi lett volna, illetve azt kívánták, szólt volna inkább erről az egész műsor. Több betelefonáló kérdezgette tőle, miért ilyen szomorú, illetve, miért van ilyen világvége-hangulat; egy úr pedig a „világvégét” egészen konkrétan látta felsejleni: „Remélem, nem utoljára hallottam magát; mert amit mondott, elbocsátó szép üzenetnek hangzott.” Fiala a szomorúságot, a világvégét és az utolsó adás opciót is visszautasította.

Egy fél óráig a hallgatókkal sem kívánt beszélgetni: „Ne tessék telefonálni, most én beszélek.”, illetve „Most hallgatok [zenét], hallgassanak velem.” Majd a miniszterelnök arcáról esett szó. Egy korábbi adásban már megállapította a műsorvezető, hogy „Gyurcsány arca egyre inkább dehidratált, venni kéne neki valami krémet”. Most pedig így nyilatkozott Fiala: „Nézem Gyurcsány Ferenc egyre dehidratáltabb arcát: ott van benne a bűnbánat.” De egy egészen más aspektusból is megvizsgálta az említett testrészt: véleménye szerint ugyanis Gyurcsány arckifejezése tegnap a tévében Kóka beszéde alatt olyan volt, „mint amikor a Harry Potterben a dementorok felszívják Harry arcát.” A Potter-rajongók most biztosan felidézik magukban a kérdéses jelenetet, és szörnyülködnek, illetve sopánkodnak egyet. Ha Kóka ki is szívta Gyurcsányból a jókedvet, biztosan nem olyan módszerrel, ahogyan a dementorok teszik…

Egy másik hasonlatot is hallhattunk, ezúttal egy hallgató szájából: „A lányom azt mondta, hogy ez a műsor olyan, mint a Doktor House. Először utálta, de most már szereti.” S hogy igazolja, milyen jó a párhuzam, Fiala így szólt: „Szánalomra méltók a telefonok. Meg fognak halni mind.” Valóban, mintha kedvenc tévédokinkat hallanánk. A műsor folyamán „a magyar Doktor House” átvedlett óvóbácsivá, és két La Fontaine-mesét is felolvasott a közönségnek. Orvosi tanácsok is elhangzottak, de bármily meglepő, Fiala nem adta, hanem kapta őket arra vonatkozóan, hogyan lehet segíteni a hátfájáson.

Azért akadt némi politika, ha nem is sok: Gyurcsány arca után természetesen Orbánék is sorra kerültek: „Nehogy azt higgyék, hogy az ellenzék tényleg előrehozott választásokat akar, mert a végén még kiderülne, hogy ők sem tudják kihúzni az országot a slamasztikából.” De hogy akkor mi lenne a megoldás, azt nem kívánta kifejteni, pedig a műsor emblematikus figurái, a nénik biztosan kíváncsiak lettek volna rá, hogy fogja az MSZP ezentúl megszavazni a javaslatait az SZDSZ nélkül, vagy olykor azért továbbra is egyet értenek majd exbarátjukkal, esetleg öri hari, és akkor csak azért is mindig az ellenkezőjét, illetve április 30-tól az lesz, amit a Fidesz akar? Ilyen és hasonló kérdésekre nem kaphattunk választ a ma reggeli Kelj fel Jancsiban. Volt viszont megépült kerékpártároló meg kellemes délelőtti séta Hunvald Györggyel, Erzsébetváros polgármesterével: a hetedik kerületben ötvennégy új tároló épült; az, hogy szükség volt rájuk, ékes bizonyítéka annak, hogy kerékpározás manapság igen népszerű. Arról, hogy milyen sokan választják a közlekedés eme válfaját, a polgármester egy kedves kis történettel is szolgált: „Tegnap majdnem elütöttek a hivatal előtt. Elsuhant előttem egy biciklista, alig tudtam félreugrani.” A kerékpározás mellett a séta is megjelent, mint kellemes időtöltés; sőt, a műsorvezető filozófiai mélységekkel is felruházta. Talán igaza is van Fialának: inkább sétáljunk és beszélgessünk - az úgyis jobb hatással van az egészségre, mint a politika.

Akik későn keltek, vagy bármi másért elmulasztották a reggeli műsort, ma éjjel fél tizenkettőtől egy óráig meghallgathatják a Kelj fel Jancsi szerkesztett változatát a Pont FM 88.1-en.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását