2024. április 26. - Ervin

Vita az Országgyűlésben

Az Országgyűlés kedden lefolytatta a 2007-2020 közötti időszakra irányuló energiapolitikai koncepcióról szóló határozati javaslat részletes vitáját.
2008. április 1. kedd 15:10 - Hírextra
Bencsik János (Fidesz) kiemelte: az általános vita során megismert koncepcióhoz képest jelentős változást hozott a kormánypárti képviselők által benyújtott módosító indítvány, mely keretbe foglalta az energiapolitikai koncepciót.

Elmondta, hogy a Fidesz javasolja a fenntartható fejlődés fogalmának beemelését az energetikai koncepcióba, amely figyelembe veszi az ellátásbiztonságot és a versenyképességet.
Az ellenzéki képviselő közölte, pártja a természeti erőforrások fenntartható használatának fogalomkörét is javasolja a koncepcióba beépíteni.

Bencsik János hangsúlyozta azt is, a megújuló energiaforrások részarányát növelni kell a teljes energiafelhasználáson belül, azonban a megújuló energiákon belül is a fenntartható használatra kell törekedni. Véleménye szerint csak úgy lehet a biomasszát megújuló energiaforrásként kezelni, ha az valóban fenntartható.

Tóth Ferenc (Fidesz) úgy fogalmazott: "a kormány energiapolitikai előterjesztése a Ház javaslatainak köszönhetően kezd energiapolitikává válni". Mint mondta, a kormánypártok módosító javaslataikkal lényegében helyre tették a határozati javaslatot, így javították az energiapolitika tartalmi meghatározását is. Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra, hogy hiányolták az előterjesztés mellől a megalapozott szakmai dokumentumot.

Dióssy Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára azt mondta, a javaslathoz benyújtott módosító indítványok részben szerkezeti, részben pedig tartalmi változásokat tartalmaznak.Podolák György (MSZP) felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a széndioxid-kibocsátás miatt "jelentősen be vannak szorítva erőműveink", ezért fontos a kapacitás kérdése, az újabb beruházások szükségessége. Ennek azért is van jelentősége, mert meg kell beszélni, milyen típusú erőművekre van szükség, milyen szakembereket kell képezni - mondta a szocialista képviselő. Az MSZP képviselője hangsúlyozta azt is, hogy nagyon fontos a gazdaságos távhőszolgáltatás feltételeinek megteremtése: újra kell gondolni ennek a támogatási rendszerét, emellett összhangba kell hozni a szociálpolitikával is.

A fideszes Bencsik János úgy látja, a hulladékgazdálkodás tekintetében nem lehet megújuló energiaforrásokról beszélni. Frakciótársa, Tóth Ferenc szerint nem tudatosult eléggé az atomerőművek veszélyeire való figyelemfelhívás. Mint mondta, támogatni kell a "mikroenergetikát", vagyis akácerdők telepítését, a monokultúrás növénytermesztést, nem pedig a szalmatüzelésű erőműveket.

Dióssy Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: nem lehet energiapolitikáról beszélni a fenntarthatóság, a biztonságosság és a versenyképesség figyelembevétele nélkül. Reményét fejezte ki, hogy az új atomerőművi blokkok építéséhez megszületik a konszenzus.

A részletes vitát az elnöklő Világosi Gábor lezárta, majd az ülésnapot berekesztette. Az Országgyűlés következő ülését április 7-re hívta össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását