2024. április 26. - Ervin

Élelmiszercímkék titka

Ha tudatosan vásárlunk és figyeljük az ételek összetevőit, akár fogyhatunk is.
2008. április 1. kedd 06:41 - Hírextra
Manapság rengeteg élelmiszer közül válogathatunk, és hogy pontosan mit is fogunk megenni, arról az élelmiszeren található címkék tájékoztatnak minket – elvileg. Gyakorlatilag azonban nagyon sokszor nem tudjuk megfejteni a címkék jelentését. Fekete Krisztina, dietetikus segít kiigazodni a bonyolult címkékben.

- Az élelmiszer-adalékok fajtái: tartósítószerek, antioxidánsok, technológiai segédadalékok, hozzáadott tápanyagok, kozmetikai adalékok, természetes színezékek, természetes forrású színezékek, mesterséges színezékek, természetes aromák, természet azonos aromák, mesterséges aromák. Mostanában egyre többen fogyasztanak úgynevezett bioételeket, ami ellenőrzött körülmények között termelt, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaz.

Sokan nincsenek tisztában az INBÉ jelentésével sem, ami leegyszerűsítve az irányadó napi beviteli értékről tájékoztatja a vásárlót.

- Egyrészt arra szolgál, hogy ne találgatással döntsük el, hogy mi a legjobb választás számunkra, másrészt hogy az étrend, és táplálkozás megtervezése minél egyszerűbb legyen. Egy felnőtt nőnek 2000 kalória a napi energia szüksége. Így most már a címkéken erről is tájékozódhatunk. Nem minden ételen találhatjuk meg, de egyre többen csatlakoznak ehhez a jelöléshez.

A legnagyobb riadalmat azonban még mindig az E-jelzésű termékek okozzák.

- Kár az E-ktől félni, hiszen mindössze Európában az egységes jelölési rendszer. Ezek olyan stabilizátorok, amelyek lehetővé teszik az élelmiszerek eredeti állapotának megőrzését, és segítenek megtartani az élelmiszer meglévő színét. Emellett léteznek szilárdító anyagok is, amelyek főleg a zöldségeket, gyümölcsöket teszik szilárdabbá. Ilyen például az E 523, az E 620 pedig ízjavító és még sorolhatnánk. Ha azonban mindenféle adalékanyagot, színezéket mellőzni szeretnék étrendünkből, és egészségesen akarunk táplálkozni, akkor mindig vásároljunk friss alapanyagokat a főzéshez, amit még aznap használjunk is fel.

A szakértő szerint, ha odafigyelünk a változatosságra, és mindig különböző terméket vásárolunk, akkor biztonsággal tudjuk, hogy olyat viszünk a szervezetünkbe, amire valóban szükségünk van. Persze a jó minőségű ételeket nem kell lecserélni, ha bevált.
Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását