2024. március 29. - Auguszta

Firewind és Brainstorm: közös koncert az A38 Hajón

Két kiváló power metal turné keresztezi egymás útját február 26-án Budapesten: a görög Firewind és a német Brainstorm is ekkor érkezik a fővárosba.
2017. január 13. péntek 10:22 - HírExtra
A véletlen egybeesésből a műfaj rajongói profitálnak, hiszen a csapatok közös koncerten lépnek fel az A38 Hajón, a svéd Manimal és a görög Scar Of The Sun felvezetése után.

Nyolcadik stúdióalbumával jelentkezik a Firewind: az Ozzy Osbourne mellett is zenélő görög gitáros, Gus G. dallamos power metal együttese Immortals címen ad ki január második felében új lemezt. Gus elmondása szerint a már régóta várt új dalok egyfajta visszatérést hoznak ahhoz a hangzáshoz, amire nagyon sok rajongó vágyott.



Gyors, dallamos és monumentális, kórusbetétekkel és gitár- illetve billentyűszólókkal teljessé tett alkotásokra számíthatunk, méghozzá az új énekes, Henning Basse remek előadásában. Henning neve ismerős lehet a műfaj kedvelőinek, hiszen korábbi zenekarai, a Metalium és a Sons of Seasons is nagy sikereket arattak, és az 1976-ban született német énekes tucatnyi egyéb albumon és különböző turnékon is szerepelt már vendégként, többek között a Gamma Ray esetében is.

Ez az első alkalom, hogy a Firewind egy külső producert is bevont az alkotómunkába: Dennis Ward (Unisonic, Pink Cream 69) nem csak hangmérnökként segített, hanem a keverésben és a maszterelésben is közreműködött, és Gus G. mellett társszerzőként is jegyzi a lemezt. Gus a lemezzel kapcsolatban kiemelte, hogy ez a Firewind első konceptalbuma: „Mivel Görögországból származunk, úgy gondoltuk, hogy jó ötlet lenne a görög történelmet és örökséget választani a lemez fő témájának. Azokra a legendás csatákra koncentráltunk, amelyek az időszámításunk előtt 480-ban lezajlott perzsa invázió alatt estek meg a Thermopülai-szorosban és Szalamisznál.” A borítón ismét Gustavo Sazes munkáit láthatjuk, az első videó pedig az Ode to Leonidas című dalhoz készült: 




A bakelit lemezen és limitált kiadásban is elérhető új lemezt a zenekar saját turnén mutatja be egész Európában. A budapesti állomást különlegessé teszi, hogy a görögök ugyanazon napon lépnek fel nálunk, amikor a német Brainstorm turnéja is a városba érkezik. Ennek köszönhetően egy különleges, két fő fellépőt kínáló estére készülhetünk az A38 Hajón.

A 1989-ben alakult, és az ezredforduló környékén áttörést elérő Brainstorm 2016 januárjában adta ki legutóbbi, Scary Creatures című lemezét, mellyel tovább haladt a korábbi lemezek által kijelölt úton, igyekezve még monumentálisabb power metal kompozíciókat és emlékezetes, háttérvokálokkal megtámogatott dallamokat alkotni. 

Manimal

A turné harmadik fellépője egy 2001-ben alakult svéd zenekar, mely a Firewind vendégeként érkezik: a göteborgi Manimal erőteljes dallamokkal és progresszív elemekkel kombinált heavy metal zenét játszik. A négytagú csapat legutóbbi lemeze a 2015-ös Trapped In The Shadows, melynek címadó dalában Udo Dirkschneider is vendégénekelt. A lemez Irresistible című nyitódalát itt nézhetjük meg: 




Szintén a Firewind turnévendégeként szerepel az athéni Scar Of The Sun, melynek érett, pontos és modern metal zenéjére a Killswitsh Engage, a Soilwork és a Katatonia is hatással volt. A görög tagokból álló, de Londonban alakult együttes már az első lemezét követően is végigturnézhatta Európát a Dark Tranquillity, a Moonspell vagy éppen a Pain mellett. Tavaly elkészült a második, In Flood című lemez, mely kiváló visszajelzéseket kapott, és most végre élőben is láthatjuk őket. 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását