2024. április 20. - Tivadar

Tandem, tricikli, kézi hajtány, utánfutó, riksa

Tandem, tricikli, kézi hajtány, utánfutó, riksa vagy kézzel hajható, fekve irányítható kerékpár, a budapesti Frank Antal műhelyéből egyaránt kikerülhet. A 42 éves férfi gyermekkora óta a biciklik szerelmese. Legújabb járművei a fogyatékkal élő emberek min
2008. március 31. hétfő 09:20 - Hírextra

- Keresztapám kerékpárvázakat tervezett, tőle tanultam meg ennek az érdekes szakmának az alapfogásait - mondta el az MTI-nek Antal Ferenc kerékpárműszerész.

"A lakatos mesterség kitanulása természetesen további segítséget nyújtott későbbi szakmám kiteljesítéséhez. Amikor megnősülte elkészítettem az első tandemet. Gyermekeink születése után pedig az utánfutót is összeállítottam, hogy együtt kirándulhasson a család. A kilencvenes évek elején rendeztem be a kerékpárkészítő műhelyemet. Mindjárt a kezdetben a különleges, egyedi tervezésű bicajok felé terelődött a figyelmem. Készítettem többüléses tandemeket, háromkerekű- és gyermek utánfutóval ellátott kerékpárokat. Megalkottam Bagaméri fagylaltos triciklijét, és olyan teherhordó kerékpárokat, amelyek hajtójukon kívül kétszáz kilót is elbírnak Ha jól számolom, csak tandemből legalább száz, háromkerekűből kétszáz került ki a műhelyemből. A 2000 pedig igazi szakmai sikert hozott, egy francia reklámfilmhez ötüléses tandemet rendeltek meg tőlem. Hozzá kell fűznöm, minél különlegesebbet, egyedibbet kérnek, annál nagyobb lelkesedéssel látok hozzá az elkészítéséhez."
Több vidéki városból vak emberek keresték fel a mestert, hogy segítsen nekik olyan tandemet megépíteni, amivel ők is közlekedhetnek. Három darab háromüléses tandemet gyártott nekik. Az egyiket sárga színűre festették. Ezzel egy nyíregyházi házaspár, a látását teljesen elvesztett nő és egy alig látó férfi biciklizik azóta is. A másik két járművön elől mindig egy látó ember ül, ha utaznak velük.
Kezdettől fogva háromkerekű kerékpárok is kikerültek Frank Antal műhelyéből, a sajószentpéteri református otthon lakóinak is készültek. Megrázó volt, amikor egy kéz nélküli emberen is segített. Olyan kerékpárt szerelt egybe neki, amit a lábával hajthat, de a vállaival képes irányítani. A különleges jármű tulajdonosa kimondhatatlan boldogsággal tette meg az első köröket.

Eközben munkáinak híre külföldre is eljutott. A németországi Drezdából rendeltek tőle tandemet, gyermek utánfutóval együtt. A filmesek érdeklődése sem csappant meg. Másodízben olyan kerékpárra volt szükségük, amelyet a harmincas években használtak a hölgyek. Fényképfelvételek alapján azt is megcsinálta. Ugyanakkor maga is gyűjti az eredeti régi kerékpárokat, már vagy fél tucatnyi van belőlük.

"Mostanában már egészen őrült ötletekkel is hozzám fordulnak -mondja Frank Antal. - Például a múltkor egy ötszemélyes "sörözős" biciklit szerettek volna. Olyat, amelyen körben vannak az ülések és így fogyaszthatják a folyékony kenyerüket az utasok, miközben valamennyien lábukkal hajtják a járgányt, középen pedig egyetlen kormánnyal irányítják. Ezt a feladatot csak azért nem vállaltam, mert van egy konstruktőr barátom, aki időnként besegít a munkámba. Ő már azóta neki is látott a sörös bringa megalkotásához. Rájöttem, hogy igazi kihívást számomra nem az ilyesmi jelenti, hanem például annak az agyvérzés utáni, középkorú férfinek esete, aki többé már nem közlekedhetett kétkerekűvel, de amint ő maga bevallotta nekem, a háromkerekű biciklivel visszakapta életének értelmét".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását