2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nagy házban a nagypolitikusok

A nagypolitikusok nagy házban fognak vitatkozni a nagy problémákról a hézen Bukarestben: a NATO-csúcstalálkozónak ugyanis (a Pentagon után) a világ második leghatalmasabb építménye, a Parlamenti Palota ad otthont.
2008. március 31. hétfő 09:18 - Hírextra

A nagy esemény előtti hetekben a Bukarestben akkreditált külföldi tudósítók némelyike "fáraói emlékműnek" titulálta a Nicolae Ceausescu által éveken át embert, pénzt és verítéket nem kímélve felépíttetett palotát. Valóban, 1984-től öt éven át húszezer ember rakta a éjjel-nappal a falakat.
Ma már azonban senkit nem zavar, hogy a korábban "Nép Házának" nevezett épületmonstrum a kommunista diktatúra nagyzási kényszeréből született. Azt sem emlegetik ma már tulságosan, hogy az építési munkálatok előtt a diktátor személyes útmutatásai alapján tettek a földdel egyenlővé lakóházakat és templomokat.

A Ceausescu-rendszer bukása után sokat tanakodtak az illetékesek, mire is használják a kommunizmus e gigantikus szimbólumát. Aztán úgy döntöttek, hogy túl nagy fényűzés lenne nem kihasználni a 270 méter hosszú, 245 méter széles és 86 méter magas épület 330 ezer négyzetméterét, több mint ezer kisebb és nagyobb termét. Így ma a parlament két háza, a képviselőház és a szenátus "lakik" benne.

Más kérdés, hogy nem mindenre lenne szükség belőle. A sugárutaknak is beillő folyosókon akár lóversenyeket is lehetne rendezni, könnyen el lehet tévedni bennük.

Nem is beszélve arról, ami nem látszik: az épületből 92 méter a föld mélyébe nyúlik, a tizenhat emeletből négy szint odalent van. A felszín alatt valóságos város, bonyolult labirintusrendszer húzódik, a folyosók hossza több kilométer, ezek a főváros legfontosabb épületeihez vezetnek. Állítólag két atombunkert is építtetett az egykori "fáraó".

A NATO-csúcstalálkozója idején az épület kapacitásának több mint egyharmadát fogják kihasználni. Azt mondják, olykor tíz percig is eltarthat, amíg az egyik teremből a másikba átmennek a résztvevők. Ők saját lábukkal taposhatják majd a rekordnagyságú, 1200 négyzetméteren elterülő, öt tonna súlyú szőnyeget.

Az épületben ezekben a napokban minden szükséges eszközt elhelyeztek a találkozó munkájának megkönnyítésére. De hiába oly nagy a ház, ha a benne tartózkodók túlságosan sokan lesznek. Nem könnyű megoldani a vécék megfelelő szintű befogadó képességének problémáját. Azt mondják, talán nem is lesz elegendő mellékhelyiség a 3000 meghívott és a 3500 újságíró számára.

De a derülátók szerint egy kis jóakarattal a NATO-n belül a kis és nagy dolgok egyaránt megoldhatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását