2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Rendőrök a színházban

Rendőri őrizet mellett volt az ősbemutatója Salman Rushdie "Sátáni versek" című regénye színpadi változatának vasárnap a németországi Potsdamban. A rendőri őrizetet azért határozták el, mert 1989-ben Khomeini imám iráni vallási vezető fatvát, azaz halálos
2008. március 31. hétfő 16:40 - Hírextra
"Minden rendben ment" - foglalta össze Rudi Sonntag, a potsdami rendőrség szóvivője az előadás végén. Látható volt a rendőrség jelenléte a potsdami Hans-Otto színház környékén, anélkül azonban, hogy feltűnő lett volna - állapította meg az AFP tudósítója a helyszínen. Néhány rendőr a színház bejáratánál és ugyancsak néhány az épületen belül volt látható.

A négyszáz főnyi közönség többsége élénk tapssal jutalmazta a három és fél óra hosszat tartó előadást, jóllehet a függöny legördülése után egyesek beismerték a jelen levő újságíróknak, hogy "unalmasnak" találták.

A bonyolult, tudományos és allegorikus előadás - Uwe Eric Laufenberg és Marcus Mislin alkotása - szemmel láthatóan arra törekedett, hogy hűségesen jelenítse meg a regényt. Ezt a hűséget a regény brit állampolgárságú szerzője különben maga is megerősítette - állította Laufenberg, aki egy "sátánistának" megbélyegzett és nem igazán ismert alkotást szándékozott bemutatni a közönségnek.
Megtartották azokat az elemeket, amelyek a muzulmán világ egy részének haragját vonták Salman Rushdie-ra, például azokat, amelyekben Mahund proféta - világos utalással az iszlám vallás megalapítójára, Mohamedre - a sátán kísértésének engedve Allah mellett más istenségeknek is hódol, amíg be nem látja tévedését és vissza nem húzódik.

A látvány azonban ennél némelykor kissé félreérthetetlenebb, mint például az a jelenet, amikor terrorista merényletet követ el egy lefátyolozott asszony, aki azután - magasba emelve szoknyáját - megmutatja robbanóanyaggal felvértezett hasát, de egyúttal a nemi szervét is.

A németországi muzulmán közösség előzetes reagálása abban állt, hogy a múlt héten "sajnálkozását fejezte ki" a darab műsorra tűzése miatt, anélkül azonban, hogy hivatalosan szembe szállt volna vele.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását