2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megérkezett az olimpiai láng

Szigorú biztonsági intézkedések közepette megérkezett az olimpiai láng hétfőn Pekingbe, hogy azután megkezdje világkörüli útját.
2008. március 31. hétfő 09:14 - Hírextra

A lángot egy kínai küldöttség repülőgépen, lámpásba zárva vitte Athénból a 2008-as olimpiai játékok városába. A gép közép-európai idő szerint hajnali három órakor érkezett meg a repülőtérre, ahol több száz iskolás gyerek fogadta. A fedélzetről az olimpia fő szervezője, Liu Csi (Liu Qi) hozta le a lámpást, amelyet azután a Tienanmen térre vittek.

A téren mintegy 5000-en fogadták, de köztük csak kevés járókelő volt, inkább hivatalos személyiségek és a teátrális fogadásra betanított, zászlólengető asszonyok, valamint 220 külföldi újságíró. Ezután népviseletbe öltözött táncosok, akrobaták műsort adtak elő. A lámpást Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfő helyezte el a tér közepén, majd egy kínai sportoló ismét fellobbantotta a fáklya nagy lángját.

A fáklyát április 2-ától öt kontinens 19 országának 19 városán viszi végig a fáklyaváltó, mielőtt visszatér Kínába. Az első állomás Kazahsztán lesz kedden.

A láng útja eseménydúsnak ígérkezik, mert a kínai rendszerrel szembenállók máris tüntetéseket jelentettek be, egyebek között Londonban, Párizsban és San Franciscóban.

Tüntetések kísérték a láng fellobbantásának múlt heti, olümpiai ünnepségét és vasárnapi athéni átadását is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását