2024. április 30. - Katalin, Kitti

Könyvbemutató államfő jelenlétében

Megjelent az új polgári törvénykönyv tervezetéhez készített szakértői javaslat könyv formájában; a kiadványt hétfőn mutatták be Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián, Sólyom László jelenlegi, és Mádl Ferenc korábbi államfő jelenlétében.
2008. március 31. hétfő 22:00 - Hírextra

Vékás Lajos akadémikus, a polgári kodifikációs főbizottság elnöke, a Szakértői javaslat az új polgári törvénykönyv tervezetéhez című kiadvány szerkesztője előszavában kifejtette: a magántervezetnek számító javaslat közzétételének legfőbb célja, hogy minél több kérdésben jótékonyan befolyásolják a törvényhozás menetét.

Az új polgári törvénykönyv megalkotása elkerülhetetlenné vált amiatt a "közel száz, kisebb-nagyobb, nem egyszer meggondolatlan, szükségtelen módosítás miatt", amelynek négyötöde a rendszerváltás után született - tette hozzá a jogászprofesszor.

A kormány a polgári jogi kodifikációról szóló 1998-as határozatában elrendelte a polgári törvénykönyv átfogó korszerűsítésére irányuló munkálatok megkezdését, ezután jött létre a főbizottság. A hétfőn bemutatott több mint ezeroldalas könyvben a szerzők összegzik az eddigi szakmai észrevételeket.

Wellmann György, a Legfelsőbb Bíróság kollégiumvezetője rendhagyónak nevezte a kiadványt, mert az "nem egy kommentár, hanem magának az új kódexnek a szerzők által javasolt tervezete, valamint annak igen részletes indokolása". A mű a gyakorlat számára íródott a legmagasabb szintű tudományos igényességgel.

"A javaslat méltó a nagy elődhöz, a hatályos polgári törvénykönyvhöz" - fogalmazott a Legfelsőbb Bíróság kollégiumvezetője.

A könyvbemutatón, Sólyom László jelenlegi és Mádl Ferenc volt köztársasági elnök mellett, részt vett Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, illetve Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását