2024. május 6. - Ivett, Frida

Az OGY elfogadta a kisebbségügyi beszámolót

Az Országgyűlés ma elfogadta a kisebbségek helyzetéről szóló kormánybeszámolót, amely a magyarországi kisebbségek helyzetében bekövetkezett változásokat mutatja be a 2005. február és 2007. február közötti időszakban. A jelentés beszámol a kisebbségek hely
2008. március 31. hétfő 18:30 - Hírextra
A kormánybeszámoló kitér a kisebbségi önkormányzati rendszer működésének tapasztalataira, a kisebbségi oktatás és közművelődés helyzetére, a civil szféra és a hitélet kérdéseire, valamint a kisebbségekkel kapcsolatos széles körű nemzetközi kapcsolatrendszerre.

A beszámoló szerint folytatódott az a pozitív tendencia, amelynek eredményeként az országos kisebbségi önkormányzatok kisebbségi intézményeket vettek át, hoztak létre és fejlesztettek tovább. További jelentős eredmény, hogy a roma kisebbségi oktatásban elkészült a romani és a beás nyelv oktatásának követelményeit rögzítő munkaanyag. Az oktatás területén jelentős előrelépést jelent, hogy külön támogatásban részesül a hátrányos helyzetű tanulók integrált oktatása, valamint a Roma Programtámogatási Hálózat létrejötte. Az antidiszkriminációs jelzőrendszer mellett a felsőoktatási felvételi eljárásban is megjelent a hátrányos helyzetűeket – köztük nagy hányadban romákat – támogató pozitív diszkrimináció.

A kormánybeszámolóban külön alfejezet foglalkozik a kisebbségi joganyag 2005. évi módosításával, a 2006. évi kisebbségi önkormányzati választások előkészítésével, lebonyolításával, illetve a választások tapasztalataival. A jelentés melléklete külön-külön tárgyalja a nemzeti és etnikai kisebbségi közösségek beszámolóit.

A 2005. február és 2007. február közötti időszakról szóló kormánybeszámoló szövege megtalálható az Országgyűlés honlapján.
Forrás: MTI-os
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását